Blog

Stappenplan tegen studieontwijkend gedrag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Grote kans dat je dit stukje leest terwijl je eigenlijk iets anders, iets belangrijkers, zou moeten doen. Je wiskundeproefwerk leren, bijvoorbeeld. Soggen - je studieontwijkend gedragen - kan vervelend zijn voor jezelf én je omgeving. Wil je ermee stoppen? 7Days legt je een slim stappenplan voor. 

Eerst een stukje theorie

Studieontwijkend gedrag is onderdeel van een groter probleem: uitstelgedrag. Als je daar last van hebt, schuif je dingen voor je uit waarvan je heel goed weet dat het uitstellen ervan niet goed is. Het zorgt namelijk voor problemen en stress. Tóch doe je liever heel veel andere dingen - WhatsAppen, filmpjes kijken, je kamer opruimen - die op dat moment leuk zijn, maar je op langere termijn minder opleveren.. 

Gelukkig bestaan er truckjes en technieken die je helpen beter om te gaan met je tijd. De Pomodoro-techniek (bedacht door iemand met een wekker in de vorm van een pomodoro, Italiaans voor tomaat) is er één van. Het enige wat je nodig hebt is een wekker (óf de Pomodoro-app). Je gaat namelijk studeren in Pomodoro's: tijdsblokjes van 25 minuten. Na iedere Pomodoro heb je vijf minuten pauze, en na vier Pomodoro's mag je dertig minuten uitrusten.

Stap 1: Schrijf op wat je allemaal moet doen

Pak je agenda erbij en maak een lijstje van alle deadlines die je de komende twee (of drie, of vier) weken hebt. Schrijf écht alles op: proefwerken, schriftelijke overhoringen, presentaties en werkstukken. Probeer het lijstje zo overzichtelijk mogelijk te maken: zet de dichtstbijzijnde deadline bovenaan en schrijf kort op wat je ervoor moet doen.

Stap 2: Bepaal waar je vandaag mee aan de slag gaat.

Het lijkt logisch om je alleen op die eerstkomende deadline te focussen, maar kijk ook eens vooruit. Het kan nooit kwaad om alvast eens wat tijd te besteden aan dat moeilijke proefwerk van volgende week. Door dat te doen zorg je bovendien voor wat afwisseling. Constant hetzelfde vak leren vindt niemand fijn. 


Stap 3: Maak een planning

Zet de tijden van de blokken (1 blok = 1 Pomodoro = 25 minuten) op een rijtje en bedenk voor ieder blok één specifieke 'taak'. Bijvoorbeeld: één paragraaf lezen en samenvatten. Ben realistisch: maak zo'n taak niet te groot en probeer niet te proppen. Niet alles past in een blok van 25 minuten. Dan is het beter te spreiden over meerdere Pomodoro's. 

Stap 4: Aan de slag! Werk 25 minuten

Even los van de Pomodoro-techniek: leren gaat beter achter een opgeruimd bureau. Zie dit niet als een excuus om nu je bureau op te gaan ruimen, want dan ben je (wéér) aan het uitstellen. Schuif in ieder geval alles aan de kant wat je niét nodig hebt tijdens het werken. En sluit alle openstaande tabbladen op je computer en zet je telefoon op vliegtuigstand. 

Stap 5: Neem een break

Na een Pomodoro heb je vijf minuten pauze. Na drie of vier Pomodoro's neem je een grotere pauze van een half uur. Beloon jezelf in pauzes met iets waar jij blij van wordt: en hand vol snoep, vijf minuten appen, gamen of muziek luisteren of een rondje lopen met de hond. Smokkel niet en zet ook tijdens het pauzeren een timer. 

Stap 6: Voel je niet schuldig als iets niet lukt

Misschien merk je dat je meer dan die 25 minuten nodig had om dat lastige hoofdstuk te lezen en te begrijpen. In dat geval pas je je planning gewoon aan. Merk je dat je vaker tegen dit probleem aanloopt? Experimenteer met iets langere Pomodoro's. Dan kan en mag! 

Werkt dit echt?

Veel onderzoekers denken van wel. De Pomodoro-techniek werkt erg snel en is simpel. Omdat je in korte blokjes leert en een wekker zet, ga je je onbewust veel beter concentreren op die ene taak. En omdat je niet ongeremd doorgaat maar vaak een kleine pauze neemt, geef je je hoofd heel even de tijd uit te rusten. Dat komt het leren ten goede.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren