blog stoppen sanne
Blog

Stop met 'iemand heeft het altijd erger'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

'Stel je niet zo aan, er is altijd iemand die het erger heeft.' Een veelgebruikte uitspraak, zonder slechte bedoelingen. Toch vind ik dat we er iets voorzichtiger mee moeten omgaan.

Als je alleen mag klagen als niemand anders het erger heeft, dan is er maar een persoon op de planeet die mag klagen... Beetje vreemd, als je het mij vraagt. Ik zal niet ontkennen dat in de uitspraak 'iemand heeft het altijd erger' een kern van waarheid zit. Maar het gaat er in dit geval niet om of het waar is of niet. Ik wil het hebben over wanneer bedoeling en uitkomst niet overeenkomen, en deze hele uitspraak juist een averechts effect heeft.

Druppels & Emmers

We stellen ons allemaal wel eens aan, en dit kan voor mensen om ons heen vrij irritant worden. Een makkelijke oplossing is de klassieker 'er is altijd iemand die het erger heeft' uit de kast trekken. Et voilà: ze zijn meteen stil. Het probleem is echter, dat je nooit in iemand anders zijn schoenen kunt staan. Iets kleins waar die persoon over klaagt, kan voor diegene net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Helaas zie jij alleen de druppel. 

Laat ik het even naar een wat extremer niveau brengen. Stel, iemand heeft last van depressie. Een angststoornis of iets in deze richting, maar durft hier niet over te praten. Misschien omdat ze denken dat ze de hulp niet verdienen. Dan kan zo'n kleine opmerking van jou flinke gevolgen hebben.

Uit het zicht, mondje dicht

Ik bedoel niet dat je nooit meer mag zeggen dat iemand anders het altijd erger heeft. Ik wil vooral benadrukken dat het te vaak de wereld in wordt geslingerd, terwijl je niet weet wat er bij iemand anders nog meer speelt.

Kijk daarom een volgende keer - als je het wil gaan zeggen - eens naar het totaalplaatje, de emmer dus. En niet alleen naar die 'ene opmerking', de druppel. Kun je die emmer niet zien? Dan zijn er twee andere dingen die je kunt doen: het 'geklaag' aanhoren of eens aan die ander vragen wat er speelt. Kleine moeite, die een groot verschil kan maken lijkt me!
 

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren