Blog

Van brave ja-knikker tot nee-zegger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Dit stuk gaat over een wword. Een woord van slechts drie letters. Maar spreek jij dat uit, dan is de kans groot dat je iemand teleurstelt. Tegelijkertijd geeft het jou ruimte én energie. Om welk woord het gaat: nee.

Zeg je nee tegen een ander, dan zeg je ja tegen jezelf. Alleen vind ik het heel lastig om te zeggen. Sterker nog, ik ontwijk het gebruik ervan liever. Vooral op school. Als mijn klasgenoten om hulp vragen bij tentamens, huiswerk en zo’n beetje alles wat met school te maken heeft, zeg ik altijd ja. Ik help mijn medeleerlingen vaak meteen. Hoewel ik - als ze voor de derde keer vragen wat er geleerd moet worden - echt wel wil uitschreeuwen dat ze het zelf ook wel hadden kunnen weten.

Waarom zeg ik telkens 'ja'

Ik weet dat ik mezelf hierdoor te kort doe en er soms zelfs door in de knoei kom. Ik maak van mezelf een brave ja-knikker. Een meisje dat altijd helpt, dus vraag maar raak. Waarom ik dat doe? Het antwoord is simpel. Ik wil allemansvriend zijn, iedereen om me heen tevreden stellen. Want ik houd er niet van als er van boze gezichten op me gericht zijn.

Iets niet doen

Wat dat betreft kan ik nog wel wat leren van de in 2011 overleden Apple-baas Steve Jobs. Hij zei altijd dat hij net zo trots was op de dingen hij niet had gedaan als de dingen die hij had wel gedaan. Dat betekent dus dat je soms ook ‘nee’ moet zeggen. Dat vergt moed en vertrouwen in jezelf. Iets wat ik ook wil hebben.

Een poging tot

Dus ik ga aan mijn nee-zeggen werken. Proberen alleen nog ja te zeggen als ik iets echt zelf graag wil doen. Ik ben benieuwd wat het met me doet.

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren