Mainstream en bijzondere namen
Blog

Van Filomijn tot Sanne: what's in a name?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

​Van Tim naar Tiago, van Lotte naar Luana: namen komen in alle vormen en maten. Deze brengen zo hun eigen kwaliteiten mee. Dus hoe is het om een unieke naam te hebben? En eentje die heel mainstream is? Ik vroeg het mijn vriendin Filomijn én mijzelf. 

Philo- Filomei- FILOMIJN

'Eigenlijk vind ik een uniekere naam hebben wel leuk. Je bent een beetje speciaal en hebt bijna geen naamgenoten. De meeste mensen vinden mijn naam dan ook heel mooi als ze me ontmoeten. Dan moet ik hem wel meteen spellen, of ik krijg de mooiste varianten op mijn naam. Naar de Starbucks gaan is geen pretje, geloof me.'

​'Meestal is het ook wel grappig om zo'n naam te hebben: toen ik zes en op vakantie was dacht een meisje dat ik loog toen ik mijn naam vertelde! We hebben toen de hele vakantie niet meer met elkaar gepraat omdat ze kwaad was, maar ik ging gewoon alleen naar de speeltuin. Niet mijn probleem, haha.'

​'Natuurlijk is het soms irritant. Er zijn nooit mokken of sleutelhangers met mijn naam erop, en mensen denken vaak dat ik een andere naam heb. Willemijn? Wilma? Filomena? Filolijn? Nee, gewoon Filomijn!'

'Waarom ik zo heet? Nou, hier komt het: de broer van mijn moeder had een vriend waarvan de zus Philomena heette. Mijn ouders hadden zoiets van: laten we het leven van ons kind onnodig lastig maken en haar een naam geven die niemand snapt! Wat ik later bij mijn kinderen ook ga doen, natuurlijk. Ik vind zo'n speciale naam wel leuk en dan moeten mijn kinderen maar meelijden met mij hebben.'

Sanne. Nee, de andere Sanne. 

'Zelf vind ik mijn naam best mooi, maar ja, veel andere mensen blijkbaar ook! Zelf ken ik... minimaal zeven van de circa 27500 Sannes in Nederland. Wat vooral leuk is als we dicht bij elkaar zitten in de les. 'Sorry mevrouw, ik-Sanne, of de andere Sanne? Of zei ze nu Sander? Oeps nee, toch Anne. Nee mevrouw, ik kan niet ​zien wie u aankijkt, we zitten achter elkaar. Ja ja, spijt me mevrouw.' Pffff, wel lastig hoor, zo'n simpele naam.'

'Aan de andere kant: niemand zal denken dat ik lieg over mijn naam, ik heb nooit problemen met sleutelhangers vinden en dat spellen gaat bij mij meestal wel goed. Nee, speciaal is mijn naam niet, maar wel makkelijk. En soms ook wel grappig. Ik heb al meerdere keren nogal persoonlijke mails gekregen die toch voor een andere ​Sanne bedoeld waren... oeps? Wel mooi entertainment.'

​'Misschien was een iets specialere naam wel leuk geweest, maar ik ben wel blij met mijn naam. Niks mis met Sanne, toch? Of ja, met deze Sanne. Over die andere 27499 kan ik niet veel zeggen. Of zijn het er nu al 27505?'

Meer lezen van Sanne van der Sterren (15)? Laatst schreef ze ook al: Cijfers, tekens en karakters: Het wachtwoorddilemma en Wat is er nou mis met gamen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren