Blog

Van zandbak naar grotemensenwereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maaike
Maaike
Wiersma

Vroeger op onze basisschool was het in de pauze altijd één grote wedstrijd, wie het voor elkaar kreeg om de meeste emmers zacht zand te verkopen was de koning van de zandbak. Maar dat was vroeger, die zorgeloze zandbak tijd.

Mijn leven was op dat punt niets meer dan een luchtbel, met een paar vriendinnetjes, ouders die altijd voor me klaar stonden met de nieuwste Playmobil en een hele leuke peuterjuf genaamd Wanda. Het was een leven waarin eigenlijk niks mis kon gaan. Het was zo klein en beschermd, ik kon hooguit van een wipwap vallen.

Omschakeling

Vandaag de dag is die schitterende kleuterwereld niets meer dan een ver verleden. En zijn die emmertjes en schepjes verwisseld voor een tussenjaar, een wereld vol met enge, maar vooral ook nieuwe dingen. Ik kan best genieten van die nieuwe dingen. Zoals de vrijheid die ik krijg, ik hoef immers een jaar lang niet naar school en kan gaan en staan waar ik maar wil. Mijn ouders laten me los en ik lever prestaties die de kleine Maaike in de zandbak nooit zou hebben kunnen leveren. En toch was die zandbaktijd de leukste tijd van mijn leven!

Volwassen worden

En nu zit ik hier op de bank, te schrijven over mijn peuterwereld en ik merk dat ik die tijd best mis. Onbezorgd in een bak zand graven zonder dat je je ook maar ergens druk om hoeft te maken. Maar die tijd is voorbij en ik heb al van meerdere mensen het advies gekregen om ’volwassen’ te worden. Al weet ik zelf niet precies wat dat betekent. ‘Verantwoordelijk worden en alles op een rijtje krijgen’, is dan het antwoord. Maar zo makkelijk is dat niet: al die mailtjes blijven maar mijn inbox binnenstromen en dat tussenjaar vult zich niet vanzelf helemaal in.

Een tussenjaar en volwassen worden is best spannend, al zeg ik het zelf. Maar ik red me wel. En als ik het allemaal even niet aankan pak ik gewoon weer mijn schepje en emmertje en vertrek ik naar de zandbak.

Meer lezen van Maaike(16)? Laatst schreef ze Hoezo, een tussenjaar? en De jongste van het stel.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden