dee rocky rapids moab utah extreme sports kajakking
Lotte in alle Staten

Verdrinken in de Rocky Rapids

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

De rivier golft wild en voor me zie ik een gigantische draaikolk, recht voor een hoge rotswand. Daar zullen we de Rocky Rapids hebben, het stukje in de Colorado River dat bekendstaat om z'n woeste water. Vooral in deze tijd van het jaar, waarin het water superhoog staat en de stroom dus heftig is. Ik doe m'n best om mijn ducky - zoals opblaaskajaks hier heten - recht te houden en peddel uit alle macht om het gevaar links voorbij te varen.

Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door de VS en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 

Voor me zie ik vriendin Dee (foto hierboven) tegen de wand aan slaan. Haar bootje kantelt en ze verdwijnt in het water. Een paar seconden later doet Peter, die vlak achter haar zat, precies hetzelfde. Ik weet overeind te blijven en peddel langs de wand. Dee verdwijnt uit mijn zicht.

Vlak voor me in de golven zie ik een lege ducky op z'n kop, en Peters kruin. Ik denk aan vriend Gerrish, ook op het water, die vanochtend in de auto nog vertelde dat er af en toe mensen verdrinken in deze rivier. 

'Ik stik'
Terugpeddelen naar Dee heeft geen enkel nut, we zitten midden in een heftige stroomversnelling. Ik focus dus op Peter, rechts voor me en nog steeds in het water. Als ik hem bereikt heb, klampt hij zich vast aan mijn ducky. 'Ik stik', piept hij paniekerig. 'Welnee', zeg ik, stoerder dan ik me voel. Op de een of andere manier weten we hem in mijn bootje te krijgen en naar de kant te komen.

Van Dee ontbreekt nog elk spoor. Als Peter op het droge staat, zien we Dee in de verte aankomen, uitgeput en lijkbleek. Ze heeft een minuut of tien in het water liggen worstelen. Steeds als ze haar kajak te pakken had, werd ze weer terug in de draaikolk gezogen. 'Dit is dus hoe mensen verdrinken', concludeert ze aan de kant. 'Zo gemakkelijk kun je doodgaan', bevestigt Peter. 

Dat valt niet prettig
We zijn nu drie weken in Moab (Utah), om even niet te fietsen en aan ons boek over deze fietstocht te schrijven. Het dorp, midden in de rode rotswoestijn en aan de Colorado River, staat bekend om z'n extreme sporten.

Je kunt er vrij rustig hiken, maar bijvoorbeeld ook mountainbiken, raften en rotsklimmen. En dat gaat er vaak nogal wild aan toe. Zo bestaat de ondergrond voor het mountainbiken vaak uit meedogenloze rotsen en dat valt niet prettig. Raften kan op heel rustige, maar ook op wilde stukken rivier.

How the Locals Ride Moab!

Extremer
Voor sommige bezoekers van Moab is ‘gewoon’ raften of mountainbiken nog niet wild genoeg. De laatste jaren worden de extreme sporten steeds extremer. Base jumping vanaf heel hoge rotswanden bijvoorbeeld, schommelen onder enorm hoge stenen bogen en het beklimmen van bergen met zo min mogelijk hulpmiddelen. Bij al die sporten zijn de afgelopen jaren mensen gewond geraakt of zelfs overleden.

BASE Jumping the Fisher Towers in Moab

Waar de oudere inwoners en toeristen in dit stadje nog gewoon wandelen, een jeep langzaam over een zandpad sturen of van een afstandje naar mooie rotsen kijken, willen vooral jongere bezoekers verder gaan dan dat. Ook wij zijn, na de dubbele duik, weer in onze kajaks gestapt.

'The best thing to do, is to get back on the horse', luidt het spreekwoord. En ons ‘paard’ was, voor Moab-begrippen, ook niet zo heel gevaarlijk. Aan basejumpen of rotsschommelen beginnen we maar niet. Want als je nou weet dat je sport of hobby je écht met gemak de dood in kan jagen, waarom zou je dan geen andere kiezen? 

Lezen wat Lotte nog meer meemaakt in de VS? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren