Blog

Voor het eerst naar de Veed Awards, en dit vond ik ervan!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

De afgelopen vier jaar klonken de Veed Awards als een hemels paradijs: ik kon er al mijn idolen ontmoeten en kijken naar hun optredens. Omdat ik de kaartjes te duur vond ging ik er nooit heen. Dit jaar werden de Veed Awards voor de vijfde keer uitgereikt en was ik er wél bij: in het persvak zelfs!

Waarom ik dit jaar wel ging? Ik werd gevraagd om verslag te doen voor 7Days en AT5 en menig Nederlands youtuber een microfoon onder de neus te drukken. Iets waar mijn 13-jarige zelf stikjaloers op zou zijn geworden. Al vond mijn huidige ik het ook een hele gave uitdaging. Helemaal omdat ik nog nooit interviews had afgenomen, laat staan bij zulke grote youtubers. Dylan Haegens, Marije Zuurveld, Spaze, Bardo, Jeroen van Holland, Jade, Kalvijn: allemaal kwamen ze voorbij. Om me heen hoorde ik aan één stuk door gejoel van tieners die hun favoriete youtubers voorbij zagen komen. Het was precies wat ik me ervan had voorgesteld: gillende meiden zodra Levy Jansen op de roze loper verscheen. Samen met AT5 maakten we er een mooie video van, je vindt hem onderaan mijn blog.

Jessie Maya vond ik een fantastisch leuk mens. Bij de vraag of ze een knipoog naar de camera wilde doen, antwoordde ze: 'Ik weet niet of ik dat kan hoor, met al mijn botox.' Ook Dave en Donny Roelvink kwamen langs voor een kort praatje. Achteraf hoorde ik Donny tegen Dave zeggen: 'Goh, best een beroerd interview was dat.' Kon er wel om lachen, hahaha.

De show die alles heeft

Na enige tijd begon de awardshow vol zang, dans en prijzen. Eén van de hoogtepunten was het stukje improvisatie van Nick & Simon. De twee werden het podium opgeroepen en speelden - zonder voorbereiding - delen van verschillende liedjes. Onder andere Drup van Bizzey kwam voorbij, maar dan de akoestische versie ervan. Heel gaaf. Een reden om naar de Veed Awards te gaan, is dus niet (alleen) vanwege de youtubers maar ook vanwege alle te gekke optredens! Ook heb ik optredens gezien van Famke Louise, StukTV, Kalvijn, Sophie Milzink, Leafs, Davina Michelle en Merol. Fantastisch vond ik het. 

Net als jij en ik

Interviews met genomineerden en prijswinnaars volgden op de awardshow. Daar sprak ik met Jesse Hoefnagels, Jeremy Frieser en Stefan de Vries. Met name tijdens die gesprekken merkte ik dat youtubers net als jij en ik zijn. Alleen dan met een heel veel fans en volgers. Ik besefte dat het stuk voor stuk creatievelingen zijn, die ooit besloten hun passie te delen met de rest van de wereld. In één-op-één-gesprekken kwam naar voren dat het ook maar gewoon mensen zijn, maar wel mensen die ontzettend hard werken om te bereiken wat ze hebben bereikt.

Interviews op de roze loper

Het afnemen van interviews vond ik in eerste instantie doodeng en het voelde heel onwennig. Ik moest de youtubers echt naar me toe trekken en steeds weer met interessante vragen komen. Ik had me goed voorbereid, maar zo hier en daar ging ik toch nog de mist in. Aan Mascha vroeg ik hoe ze het vond om dit jaar niet genomineerd te zijn in de categorie Beauty en wie ze verwachtte dat er zou gaan winnen. Bleek dat ze wél genomineerd was, oeps. Maar naar verloop van tijd ging het gelukkig steeds beter. 

Ik vond het ontzettend leuk om de Veed Awards van zo dichtbij mee te maken, en al helemaal op deze speciale manier. Ik mocht immers achter de schermen een kijkje nemen en sprak met allemaal hele gepassioneerde mensen. Zp sprak ik bijvoorbeeld de Bankzitters na het winnen van hun award. En volgens mij konden ze mijn vragen wel waarderen :-) Kijk maar eens! 

Veed Awards met de bankzitters

Het is ook mooi om te zien hoeveel inspiratie fans uit hun idolen halen. Zo vertelde één meisje bijvoorbeeld trots dat ze haar depressie te boven was gekomen, door te kijken naar de video’s van Dylan Haegens. Een belangrijke boodschap volgens Jeremy (beste vlogger én beste youtube comedy) is om dingen te doen die je leuk vindt en te maken waar je vrolijk van wordt.

Tijd voor taart

Achteraf was ik kapot: het kostte behoorlijk veel energie om de hele tijd alert te zijn op youtubers en vragen die ik ze kon stellen. Wel vond ik het een fantastische ervaring, die ik volgend jaar maar wat graag zou herbeleven: of dat nou als bezoeker of 'journalist' is. Nog een pluspuntje aan de hele situatie: ik heb mijn 3 seconds of fame gescoord in de video van Jeremy Frieser. In het stuk Beste vlogger en comedy winnen op Veed kom ik op 9:25 heel eventjes voorbij. Tijd voor taart!

Veed Awards

Sietje (17) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren