Vraag-maar-raak

Waar komt de naam Schiphol vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dan doet zij het voor je. In dit eerste deel: waar komt de naam Schiphol vandaan?

Schiphol is niet de meest handige naam voor een internationale luchthaven. De sch-klank is voor buitenlanders ongemogelijk uit te spreken waardoor de naam al snel wordt verbasterd tot ‘Shiphol’ of zelfs ‘Skiphol’. Bovendien: er komen toch geen schepen naar Schiphol? 

 

Skip en holl

Schiphol heeft, ondanks de ligging in het ingepolderde Haarlemmermeer, niks met de scheepvaart te maken. Het woord duikt voor het eerst op in de vijftiende eeuw. Het is een samenvoeging van de Gotische woorden skip (wat ‘hout om te hakken’ betekent) en holl (oftewel laaggelegen land). Schiphol was de benaming voor een stuk moerasland in de buurt van Aalsmeer. Het was een plek waar boeren hout konden hakken.

Fort aan het Schiphol

In 1844 werd het Fort aan het Schiphol (foto) gebouwd, een bouwwerk dat deel uitmaakte van de Posten van Krayenhoff, een verdedigingslinie die de Amsterdammers moest beschermen tegen invallen vanuit Engeland. Deze linie zou later de basis worden van de beroemde Stelling van Amsterdam.

Fort aan het Schiphol

Plek voor de luchtmacht

Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog vliegtuigen steeds belangrijker werden, zocht de Nederlandse luchtmacht naar een plek voor een militair landingsterrein dicht bij Amsterdam en waar het niet te drassig was. Er werd een terrein van 200 bij 600 meter uitgezocht vlakbij Fort aan het Schiphol. In 1916 landde het eerste militaire vliegtuig daar en in 1920 startte de commerciële luchtvaart. Het fort werd in de jaren dertig gesloopt, maar de luchthaven draagt tot de dag van vandaag de naam Schiphol. 

Annemijn is 15 jaar en zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Naast (natuurlijk) blogs schrijven, besteedt ze haar vrije tijd aan hockeyen, fotograferen en lezen. Ook heeft ze een leasepony waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaat. Al haar hele leven is ze bezig met schrijven, vroeger gewoon voor de lol en nu voor de schoolkrant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren