blog lotte naar buiten
Blog

Waarom ik vaker naar buiten zou moeten gaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Zuchtend strek ik me uit. Vandaag heb ik een vrije dag en hoewel dit absoluut geen reden is om te zuchten, heb ik geen idee wat ik moet gaan doen. Ik werp een blik naar buiten, kijk naar mijn pyjama en besluit dat het te veel moeite kost om mij aan te kleden en naar buiten te gaan.

Ik besluit binnen te blijven en kijk drie films op Netflix die ik direct weer vergeet. Ik eet wat noedels, chips en een paar koeken. Ik lig nog wat op mijn bed en als ik daar ’s avonds weer in kruip heb ik het gevoel dat ik niets, maar dan ook echt niets nuttig heb gedaan vandaag. Mijzelf realiserend dat dit al mijn derde vrije dag is die ik zo invul, wetende dat morgen hetzelfde wordt.

Onvoldaan gevoel

Dat onvoldane gevoel knaagt ’s nachts aan mij. Dan krijg ik ineens zo'n spijt dat ik niet mijn pyjama heb verwisseld voor gewone kleding. Dat ik niet gewoon even naar buiten ben gegaan om de natuur op te zoeken. Ik besteed mijn vrije dagen te vaak op een manier die me (te) weinig voldoening geeft: hele dagen op de bank of in bed Netflix kijken. Nutteloze uren en dagen als ik erop terugkijk. Voor even is dit prima, maar de hele dag niets doen dat is te veel.

Doordat ik geen energie heb, doe ik precies datgene wat nog meer energie kost: niksen. Terwijl op zo'n vrije dag eigenlijk alles mogelijk is. Nouja, alles is wat overdreven, maar veel is mogelijk. Maar ik kan makkelijk met de trein naar plekken gaan die ik niet ken. Of naar de stad, een stukje fietsen, wandelen of vrienden opzoeken. Dingen doen waar ik op een drukke dag zo naar uit kijk: de wereld, al is het slechts mijn omgeving, verkennen. Het is niet dat ik dit helemaal niet doe, maar ik zou het zoveel vaker kunnen - en moeten - doen!

Gezondheid en gesteldheid

Zeker omdat ik weet dat eropuit gaan me veel plezier en voldoening geeft. Niet alleen lig ik na zo'n dag wél met een voldaan gevoel in mijn bed. Het is ook veel beter voor mijn fysieke én mentale gezondheid om te bewegen en niet heel de dag binnen te blijven.

Waarom doe je dit dan niet, hoor ik je denken? Eerlijk? Ik heb werkelijk geen idee! Hoogstwaarschijnlijk omdat ik lui ben, niet per se moe van school want ik hoef maar twee dagen naar school. Maar luiheid, daar valt iets tegen te doen. Wellicht moet ik voor mezelf eens een planning maken. Dat ik mijn vrije dagen verdeel in luierdagen en doedagen. Want luieren zo nu en dan kan ook helemaal geen kwaad. Een doedag begint eigenlijk al door simpelweg te kiezen om 's ochtend mijn pyjama wél te wisselen voor normale kleding. Zodat ik de wereld weer eens wat vaker van dichtbij bekijk in plaats van mijn computerscherm via Netflix.

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren