limburg taal blog
Blog

Waarom ik vind dat Limburgs moet blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Limburgs is voortaan een officiële streektaal! Jeej! Zelf vind ik dit supergoed, want het is de erkenning waard. Ik ben opgegroeid met deze taal en voor mij - en veel anderen - is het dan ook een stukje cultuur.

Het feit dat Limburgs nu een officiële streektaal is betekent niet alleen dit stukje cultuur erkend wordt, maar hiermee wordt ook bevestigt dat er meer moeite in gestoken moet worden om de taal te behouden, dat is gewoon heel fijn! Zeker omdat Limburgse woorden steeds vaker vervangen worden door Nederlandse, en het is zonde om een stuk cultuur zomaar te laten verdwijnen. Wat extra aandacht zou misschien kunnen helpen!

Limburgs = Nuttig!

Voor mij was Limburgs altijd al een officiële taal. En dan bedoel ik niet (alleen) dat ik liever Limburgs dan Nederlands praat. Ik ben met de taal opgevoed en ik merk gewoon dat Nederlands spreken meer moeite kost dan Limburgs. Afgezien van dat ken ik door de Limburgse opvoeding veel woorden uit andere talen. De taal is eigenlijk een rare mengelmoes van Nederlands, Duits, Frans en Engels! In het Nederlands kan bijvoorbeeld 'er is' nooit 'het geeft' zijn, maar in het Duits en Limburgs wel! Ook vind ik sommige woorden gewoon mooier klinken. Daarom zeg ik bijvoorbeeld liever 'versjet (frans: fourchette)' dan 'vork'. 

Kwestie van geduld

Ik ken dus meer woorden uit andere talen, en blijkbaar lijdt mijn Nederlands er niet onder. Geen reden om het niet te behouden, toch? Beter nog: ik vind dat ze het Limburgs uit moeten breiden! Zoals Rowen Heze al zong: 'Het is een kwestie van geduld, dat heel Holland Limburgs lult.' En met een beetje kennis van de talen Nederlands, Duits, Frans en Engels hebben jullie de smaak vast snel te pakken!

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren