marten mantel blog
Blog

Waarom je 'Aan het typen...' van Marten Mantel moet lezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Eerder gaf ik een tip voor een Engels boek: inmiddels zijn we een maand verder en heb ik een nieuwe aanrader. Het hi-la-risch-e boek waar ik het over heb is Aan het typen... van Marten Mantel. Ik kreeg het voor Sinterklaas (wel nadat ik het zelf op mijn verlanglijstje had gezet). Vijf redenen waarom jij dit boek ook moet gaan lezen!

1. Anders dan andere boeken

Bij een Nederlands boek denken velen van ons waarschijnlijk snel aan langdradige literatuur. Aan het typen... is compleet anders en door zijn luchtige kleurrijke vormgeving is het lezen ervan echt aantrekkelijk. Daarnaast zijn ook de teksten kort en beknopt, waardoor het makkelijk doorbladert. De afwisseling tussen whatsappgesprekken, tabelletjes, Instagramposts en tinderswipes laat het amper aanvoelen alsof je daadwerkelijk een boek leest. Is weer eens wat anders dan al die ellelange leesteksten die je Nederlands docent je voorschotelt. 

2. Zoveel humor

In Aan het typen... gaat er geen enkele pagina voorbij waarop geen grappige anekdotes worden gebruikt. Zoals wanneer Marten je vraagt bij jezelf na te gaan of je verslaafd bent aan Instagram. Hier is één van de mogelijke scenario's die deze verslaving aantoont 'dat je enkel op bezoek gaat bij je oma, omdat je weet dat een selfie met haar veel likes oplevert'. Nou is dat bij mij niet zo zeer het geval, maar de gedachte hieraan laat me toch wel lachen. Een echte opkikker op momenten dat je niet blij bent. Overigens ook op momenten dat je wel blij bent.

3. Het gaat over social media en de gevolgen ervan

Het boek gaat over verschillende vormen van social media en hoe daar gênante, herkenbare, humoristische situaties ontstaan. Net als waarschijnlijk een hoop van mijn leeftijdsgenoten ben ik veel op sociale media te vinden. Onder posts worden vaak slijmerige berichtjes achtergelaten die volgens Marten een specifieke betekenis hebben. Zo betekent 'hij is van mij' volgens hem eigenlijk 'hij mag elke dinsdagavond naar de voetbal, voor alle andere uitjes moet hij twee maanden van tevoren schriftelijke toestemming bij me vragen'. Vind ik leuk.

​4. Vermindering social media gebruik 

Mocht je dagelijks van je ouders te horen krijgen dat ze het zat zijn om je continu op een schermpje te zien kijken, dan is Aan het typen... een heuse uitvinding. Een boek over social media dat er voor zorgt dat je minder gebruik maakt van social media; dat is nog eens bijzonder. Ik leg namelijk oprecht mijn mobiel aan de kant om dit boek te lezen, dus ik raad het voor de volle honderd procent aan! 

5. Dé bff van Lize Korpershoek

Ik ben fan van Lize Korpershoek. Ik schreef daarover in een van mijn eerste blogs en in al de tijd die volgde, is ze één van mijn voorbeelden gebleven. Ze is zo lekker zichzelf en heeft een dosis humor. Geen wonder dat mijn interesse ligt bij een boek geschreven door haar beste vriend Marten. Dat is als het ware de mannelijke kopie van Lize en ook hem volg ik al flink een tijdje. Toen hij aankondigde dat er een boek van hem in de boekhandel zou komen te liggen, wist ik meteen dat het een knaller zou zijn. En óf het een knaller is.

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren