Blog

Waarom je moet kiezen met je gevoel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Ik ben onwijs slecht in keuzes maken. En daar loop ik dagelijks tegen aan. Zus of zo, dit of dat? Ik ben bang dat ik een verkeerde keuze maak en twijfel daarom eindeloos lang. Dat moet veranderen.

Met dit warme weer is niets leuker dan naar het strand gaan met vriendinnen en een ijsje bestellen, bijvoorbeeld Ben & Jerry’s. ‘Cookie dough is lekker!’, roep ik enthousiast. Toch kan ik het niet laten om te vragen wat andere opties zijn. De serveerster noemt er vijf op. Kortsluiting in mijn hoofd, want: te veel lekkere mogelijkheden! Vragend kijkt ze me aan, en dan wordt het me even te veel. ‘Laat iemand anders maar eerst kiezen’, zeg ik, alsof meer bedenktijd helpt voor het maken van een keuze.

Het twijfelen waard

In mijn hoofd loop ik alle voors en tegens nog eens langs, terwijl mijn vriendinnen aangeven wat ze willen. Het klinkt alsof ze hun keuze gisteren al hebben gemaakt, zo soepel komt de bestelling eruit. Als mij weer wordt gevraagd wat ik wil, zeg ik met een zucht: ‘Cookie dough graag.’ De rest lacht, en ik kan eigenlijk niet anders dan me daarbij aansluiten: ik ben inderdaad slecht in het maken van keuzes. Dit is slechts één van de vele situaties, en nog een relatief simpele keuze ook.

Vermoeiend, dat weet ik, maar wat moet ik ermee? Als je twijfelt, is elke keuze goed, vertelde een klasgenoot eens. Het klonk intelligent: als de optie het waard is om over te twijfelen, is-ie degelijk, dus kan je niet ‘fout’ kiezen, luidt de redenering.

Onmogelijk om te kiezen

Maar hoe meer opties er zijn, des te groter mijn gevoel wordt dat ik ook ‘verkeerd’ kan kiezen. We kennen het allemaal: de ‘Had ik maar…-gedachten’. Optimaal kiezen lijkt dan onmogelijk, want wat als het alternatief ‘beter’ was?

Alleen, beter is hartstikke relatief: een keuze is maar een momentopname. Je kiest voor iets met de kennis die je op een bepaald moment hebt, met de tijd die je op dat moment tot je beschikking hebt. En soms moet je dan je gevoel volgen en je gedachtes gewoon even uitzetten. Je kunt niet verkeerd kiezen zolang je naar jezelf luistert. Weet je het niet, houd het dan bij de eerste ingeving: dat scheelt een hoop stress.

Het gevaar van..

Dus gewoon genieten: cookie dough, hoera! En niet (terug)denken aan die andere opties, want daar schuilt het gevaar van keuzemogelijkheden vaak in. Het gaat niet om de beste keuze maken, maar om een keuze maken die bij jou past en daar het beste van maken.

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze het eindexamenjaar met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en ze doet aan wedstrijdzwemmen. Ze heeft een talent voor twijfelen, gebruikt volop post-its en gaat de deur niet uit zonder haar agenda.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren