Blog

Waarom lezen je meer brengt dan alleen rust

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Het is een grote chaos als de leerlingen het lokaal binnenkomen. Er worden tassen op tafels gegooid, met stoelen geschoven en iedereen praat hard door elkaar heen. Had de leraar maar iets wat rust biedt!

Minder stress

En dat is er: een leesboek. Want lezen is goed voor je. Verrassend goed voor je, zelfs. Waarom? Nou, hierom. Lezen biedt allereerst rust. Zeker als het een vaste routine wordt. Dan weten leerlingen precies wat ze moeten doen als ze het lokaal binnenkomen. Daarnaast vermindert lezen stress. Uit een onderzoek van de University of Sussex blijkt dat bij slechts zes minuten lezen per dag, stress al tot meer dan twee derde vermindert. Daarom zijn er de Six Minute Stories in het leven geroepen: boekjes met daarin verhalen die je in zes minuten hebt gelezen. Je vindt ze op stations of andere openbare plekken en zijn geschreven door leuke auteurs zoals James Worthy en Hanna Bervoets.

Het wattes-effect

Er wordt zelfs beweerd dat lezen meer ontspannen is dan wandelen of luisteren naar rustgevende muziek. Dus leg die oordopjes weg en pak een boek. Tijdens het lezen verkeer je namelijk in een andere wereld. Als je leest, neemt de spanning in je spieren af, en wordt je hartslag trager. Ook is het Mattheus-effect - dat eenvoudiger is dan dat het klinkt - belangrijk bij de noodzaak van lezen. Dit effect laat zien dat een goede lezer steeds beter wordt door te blijven lezen. En een zwakke lezer steeds zwakker wordt omdat-ie niet leest. Als je leerlingen elke les een kwartier laat lezen, bevordert dit hun leesvermogen dus.

Lezen maakt gelukkig

Lezen is niet alleen maar goed voor je. Het doet wat met je (als je een goed boek leest tenminste). En hoe meer je leest, hoe groter je vermogen wordt om je in te leven in anderen. En eigenlijk het allerbelangrijkste: lezen is leuk!

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren