schoolreis blog
Blog

Waarom op schoolreis gaan een echte must is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

In juni maken veel middelbare scholen een grote reis naar het buitenland. Twee jaar geleden ging ik naar Griekenland en was dat eens leuk! 

Daar sta je dan om vier uur ’s nachts op het vliegveld. Overal om je heen zie je vermoeide koppies die nog niet weten of ze nu enthousiast of zenuwachtig moeten zijn. En dan is het tijd om te gaan. Nog een laatste kus, knuffel of omhelzing van de ouders en dan gaan we!

Kiezen

Met een groep van vijftig 5vwo’ers vertrok ik voor een week naar Griekenland. Rome was ook een optie. Toch koos ik voor Griekenland. Ik dacht dat ik anders nooit de klassieke hoogtepunten als Athene, Korinthe, Epidauros, Mycene en Olympia zou bezoeken. Ook had ik Grieks als klassieke taal en ik hoopte dat de activiteiten inhoudelijk gezien leuk aan zouden sluiten bij wat ik had geleerd. En gelukkig was dat ook zo: verhalen uit het klaslokaal kwamen echt tot leven. 

Griekenland

Het was echt leuk om naast alle indrukken die je van het land op doet (de hobbelige Griekse wegen en het lekkere eten) ook over de cultuur van de Griekse oudheid te leren.

We bezochten het oude orakel van Delphi en in Athene gingen we naar het stadion van de moderne Olympische Spelen. De verhalen die ik kende uit de les Grieks en de teksten die we vertaalden, zag ik nu met eigen ogen. Heel bijzonder hoe dat in elkaar paste. 

Reisgezelschap

De docenten vertelden met passie en dat iedereen zo enthousiast was, maakte het heel gezellig in de groep. Je trekt meer met elkaar op dan op school en dat beviel goed. Ik heb een hoop nieuwe dingen geleerd over klasgenoten, zoals vakantiegewoontes. Zeven nachten op dezelfde kamer slapen is toch anders dan een logeerpartijtje van één nacht. Je kunt niet 24/7 ‘aan’ staan en gelukkig nam iedereen ook wel z’n momentje rust door zich even terug te trekken en een boek te lezen of muziek te luisteren. Die momenten zijn ook belangrijk om vervolgens weer optimaal te kunnen genieten van de reis en de groep.

Herinneringen

Nog vaak genoeg hoor ik een liedje dat me doet denken aan deze reis omdat die bijvoorbeeld werd gedraaid in de bus. Ook bij het zien van foto's komen herinneringen naar boven. Of wat te denken van de vlogs die we maakten tijdens de reis. Het zijn onbewerkte, spontane compilaties van de dag. Dat we af en toe wat vastlegden, is onwijs leuk voor het thuisfront én voor later (om nu her te beleven dus!). 

Mijn reis was de optimale combinatie van leuk en leerzaam. En vooral de timing was fijn: de reis was aan het einde van het schooljaar en alle verplichtingen zaten erop. Dus ik kon met volle teugen genieten. 

Afloop

Bij thuiskomst overhandigde ik mijn moeder een koffer vol vuile was. Voor haar had ik alleen smerige kleding teruggebracht, terwijl ik zelf een hoop mooie herinneringen had opgedaan. Het was een onvergetelijke reis en ik raad iedereen aan om er eentje te maken als je de kans krijgt. 

Sinds ze kan lezen, is Femke (18) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren