scouting zeeland HIT 2016
Blog

Waarom scouting méér is dan losse eindjes aan elkaar knopen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
thijs
Thijs
van Reeuwijk

'De padvinderij? Dat lijkt me vet saai, alleen maar knopen leggen en oudjes helpen oversteken...' Dat is de eerste indruk die veel mensen hebben als ik over scouting begin. Maar in werkelijkheid is het heel anders. Natuurlijk hoort fikkie steken er altijd bij, net zoals pionieren (palen aan elkaar binden), maar daar blijft het niet bij. 

Koekjes bakken voor het goede doel, ouderen helpen met hun boodschappen, dierensporen zoeken in het bos, badges verdienen... Zo ziet de scouting eruit in Amerikaanse films en de stripboeken van Donald Duck, maar in het echt doet lang niet elke scoutinggroep zulke dingen. Al verschilt het wel een beetje, want de ene groep wil zo dicht mogelijk bij het originele scouting blijven en de ander gaat lekker met z'n tijd mee. 

Geld inzamelen

Uiteraard moet het geld voor het jaarlijkse zomerkamp of expeditie wel ergens vandaan komen. Op mijn scoutingvereniging halen we bijvoorbeeld geld op door oud papier in te zamelen, kerststukjes te maken en te verkopen en een darttoernooi te organiseren.

Ook doen we wat voor het goede doel: we zamelen geld in voor Jantje Beton zodat we voor kinderen in armere buurten ook een speelplein kunnen realiseren. Daar verdienen we zelf ook een percentage aan voor het onderhoud van onze blokhut (het clubhuis). Ook aan de Grote Clubactie doen we mee. 

​Leuker dan je denkt

Tegenwoordig ga ik op vrijdagavond naar de scouting om te vergaderen: we bespreken belangrijke data en andere projecten die op de planning staan. Maar daarna kunnen we doen en laten wat we willen: je kunt naar huis gaan of je blijft een potje darten, vuur maken, biljarten, feesten, enzovoorts. 

Eens per jaar gaan we twee weken op expeditie in het buitenland. Het doel is om een wandeltocht te maken van 150 kilometer, met een tas van 25 kilo op je rug. Uiteraard heb je ook rustdagen tussendoor. Dit jaar gaan we naar het nationale park Triglav in Slovenië, bomvol mooie rivieren en meren. 

Vooroordelen

Kortom: scouting is veel meer dan alleen de vooroordelen die mensen erover hebben. Dus voordat je denkt dat het niks voor jou is: verdiep je eens in wat scouting überhaupt inhoudt.

Meer blogs lezen van Thijs (15)? Laatst schreef hij ook De 7 gekste virals van 2016 en Geef ons eens zínnige schoolstraffen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren