taboes
Blog

Waarom zijn deze 14 taboes nog steeds taboe?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

Het leven in Nederland biedt tegenwoordig veel vrijheden, bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit en meningsuiting. Veel mag, maar opmerkelijk is dat bepaalde dingen nog steeds niet gedaan of gezegd 'horen' te worden. Daarom 14 grote taboes. 

1. Cijfers: na een competitieve periode in de onderbouw wordt het plotseling een totale schande om toe te geven dat een toets erg goed of juist slecht gemaakt is.

2. Het aantal scheten dat je op een dag laat. Wat jammer is, omdat het tot veel geruststelling zou leiden om te horen in welke mate jouw aantal normaal is. 

3. Ongesteld zijn, wat leidt tot heel veel ongemakkelijkheden omdat er niet om het onuitspreekbare woord 'maandverband' gevraagd durft te worden. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat het wonder van de geboorte hierdoor mogelijk wordt gemaakt en vrouwen best wat erkenning en steun mogen krijgen. 

maandverband taboe

4. Het feit dat vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk behandeld worden. Iets waar echt over gesproken zou moeten kunnen worden zonder minachtend snuivend feminist genoemd te worden (waaruit dan weer blijkt hoe de situatie dus in elkaar zit). 

5. Homo- en biseksualiteit, doordat de heteroseksualiteit voor de meerderheid een standaard is en afwijkend gedrag opvallend blijkt. 

6. Een familielid of kennis in de gevangenis hebben, omdat de veroordelende meningen van anderen je doen schamen voor de fout van een ander. 

7. Hoeveel geld je vraagt voor een uur oppassen, omdat wie weinig vraagt direct onoprecht bescheiden is en wie veel vraagt meteen als onredelijk en schaamteloos bestempeld wordt. 

8. Het bespelen van een niet-populair instrument, hoe mooi het ook klinkt, omdat men er gewoon niet zo aan gewend is. 

blokfluit spelen taboe

9. De vraag of je later plastische chirurgie wilt ondergaan, omdat je volgens de dikopgemaakte buurvrouw dus kennelijk een slecht zelfbeeld hebt en bang bent voor ouderdom wat echt wel zorgelijk is. 

10 Wanneer dingen even niet goed gaan, door stress of welke reden dan ook, en je een ander daardoor niet meteen kunt helpen.

11. Iemand kennen die zelfmoord heeft gepleegd. Omdat dit veel pijn en verdriet oproept, maar ook tot veel vragen van anderen leidt omdat dit toch ‘buitengewoon’ is en volgens velen niet de juiste manier van sterven. 

12. Relaties waarbij het leeftijdsverschil heel groot is, of de jongen veel kleiner is dan het meisje. Vreemd, maar ook hierbij enkel omdat dit niet de gewoonte is. 

13. Death metal- of Beethovenfan zijn, omdat nummers in die stijl nou eenmaal nooit in de hitlijsten staan. 

beethoven taboe

14. Poepen op school of je werk: een afgrijselijk dilemma tussen natuurlijke behoefte en smerige hokjes. 

Als je dit lijstje zo ziet, kun je concluderen dat het niet zozeer gaat om wát er niet besproken wordt, maar om het feit dat er meteen een oordeel van anderen aan gekoppeld zou worden. Het zijn de meningen van anderen die ons beperken. Als we voortaan geen aandacht besteden aan oude vooroordelen en standaarden, maar met neutrale blik open staan voor bijna alles, zal schaamte snel plek maken voor openheid. 

Foto's: ANP, Flickr/Shunichi Kouroki

Sophia (16) zit in de vijfde van het gymnasium en is een echte overdrijfgeit die het liefst in superlatieven spreekt. Ze wordt vrolijk van rijpe avocado's en heeft een grote collectie cactussen. De combinatie bril, Harry-Potter-trui, koffie en boeken maakt haar tot de optimale nerd. Je kunt haar elke nacht wakker maken voor een stuk baklava. Hier lees je meer van Sophia haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren