Vraag-maar-raak

Waarom zijn Nederlandse nummerborden geel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dan doet zij het voor je. Dit keer: waarom zijn Nederlandse nummerborden geel? 

Afgelopen zomer was ik tijdens de vakantie bezig met mijn jaarlijkse sessie nummerbordgluren (welke nationaliteit hebben mijn campingburen?). Het is dan altijd makkelijk om onze landgenoten te herkennen: het oer-Hollandse geel springt er direct uit. Maar waarom hebben we eigenlijk een geel nummerbord en geen witte zoals de meeste andere Europese landen?

Van blauw naar geel

Lang geleden, in de tijd van onze grootouders, had het Nederlandse kenteken de donkerblauwe kleur die je nu nog steeds bij oldtimers ziet. Die kleur bleek onpraktisch want in het donker slecht te zien. In de jaren zestig kwam er meer aandacht voor verkeersveiligheid. Nummerborden werden reflecterend gemaakt. Er werden twee kleuren onderzocht: wit en geel. Wit bleek beter te reflecteren, maar bij fotograferen met flits was er een grotere kans op overbelichting. Toen er in 1969 werd aangekondigd dat Nederland zou overstappen op gele nummerborden, was er nog wel een probleem: er waren nog niet genoeg leveranciers van geel reflectiefolie.

Verplicht

Een aantal jaar later was het zover: in 1975 was het gebruik van een geel nummerbord op vrijwillige basis en vanaf 1978 werd het gele nummerbord verplicht gesteld. En de rest is geschiedenis... Weet je welke geeltint er werd gekozen voor dit stukje Hollandse trots? Frans-geel! Nah!

(Bron: blog.kenteken.tv)

Annemijn is 15 jaar en zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Naast (natuurlijk) blogs schrijven, besteedt ze haar vrije tijd aan hockeyen, fotograferen en lezen. Ook heeft ze een leasepony waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaat. Al haar hele leven is ze bezig met schrijven, vroeger gewoon voor de lol en nu voor de schoolkrant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren