veganist blog sanne
Blog

Waarom zou je veganist of vegetariër worden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Geen vlees, geen vis, geen kip en/of ei... je kunt allerlei keuzes maken als het om eten gaat. Maar er is nog meer kritiek die je erop kunt geven. Wat voor impact hebben onze keuzes?

Voordat we beginnen is het misschien wel handig om te weten waar je allemaal uit kunt kiezen. Ik denk dat bijvoorbeeld niet iedereen weet wat een pescotarier is, en wat-ie wel of niet eet. De officiële definitie is: 'Iemand die geen zoogdieren of vogels eet, maar wel vis en andere zeedieren.' Vegetariers eten dus allebei niet. Nu zijn er heel wat mensen die zichzelf vegetariër noemen terwijl ze dat niet zijn. Misschien doen ze dit omdat ze anders de hele tijd uit moeten leggen hoe en wat ze eten en vinden ze dat te veel moeite.

Niet zo'n fraai filmpje

Een argument dat ik vaker heb gehoord van pescotariërs is dat ze wel vis eten omdat vissen geen gevoelens hebben zoals andere dieren. Eerst vond ik dat een prima argument en was ik zelf aan het kijken om pescotariër te worden... tot mijn vader me een video van de visindustrie liet zien. Misschien toch maar gaan voor vegetarier worden, want dit gaat echt de foute kant op.

Tuna Fishing Industry Out of Control

Maar zelfs als je vegetariër bent vliegen de tegenargumenten me om de oren. Want waarom drink ik dan bijvoorbeeld wel nog melk? En hoe weet je dat die koeien wel een goed leven hebben (gehad)? Het lijkt wel alsof het nooit goed is.

De perfecte lifestyle

Dus, je zou denken dat veganisten de perfect lifestyle hebben gevonden: 'no animals were harmed in the makings of this meal' enzo. Nee hoor! Door de toename in populariteit van veganistisch voedsel zoals avocado's en chiazaden zijn deze producten veel duurder geworden en kunnen de mensen in het land van herkomst ze niet eens meer betalen. Dat kan ook niet echt de bedoeling zijn, wel?

Ik hoor je al zeggen: 'Maar Sanne, dit gaat om de dieren!' Ten eerste: als je wel geeft om dieren maar niet om je medemens, dan heb je een rare levensovertuiging vind ik. Ten tweede: voor de teelt van producten die nodig zijn voor een vegan lifestyle worden vaak stukken bos gekapt om land vrij te maken. En daar bovenop komt nog eens de CO2-uitstoot van het vervoer dat hoog ligt. Dit verbleekt weliswaar bij de CO2-uitstoot van dierlijke producten, maar toch, Beide factoren versterken het broeikaseffect, en dat is voor niemand - mens én dier - een pretje!

En nu?

Wat blijft er dan nog over? Niks, en dat is denk ik dan ook het probleem. Er is geen perfecte lifestyle als het gaat om eten en zorgen dat het goed gaat met de dieren en de wereld. Dat betekent echter niet dat we het niet kunnen proberen. Als iedereen bijvoorbeeld minimaal 1x per week geen vlees of vis zou eten, en een maaltijd eet die een positiever impact heeft op onze aarde en de dieren erop: met lokale producten en als je vis of vlees erbij wil hebben, kies dan een stuk uit met een goed keurmerk.

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden