gezakt blog lotte
Blog

Wat ik leerde van zakken voor mijn rijexamen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Op een regenachtige dag deelde mijn zus op Facebook dat we allebei gezakt waren voor ons rijexamen. Met hashtags zoals #deritgingverdersuper en #baaldag, want dat laatste was het. De vele positieve reacties verzachtten de pijn wel een beetje, maar ik was toch ook een beetje verbaasd. We kregen namelijk zóveel steun. Dat had ik echt niet verwacht!

Eind oktober 2018 zakten mijn zus en ik dus allebei voor ons rijexamen. Terecht of onterecht, dat maakt voor nu niet zoveel uit. Ik wil dit blog ook niet wijden aan de gelduitbuiter dat zichzelf het CBR noemt (hoewel ik dit wel graag even benoem). Ik wil vooral schrijven over de schaamte die ik voelde toen ik anderen moest vertellen dat ik gezakt was. En wat voor een idioot ik mezelf toen vond.

'Je bent gezakt'

Want ik voelde een flink potje schaamte toen de examinator zei: ‘Ik moet je helaas teleurstellen met de mededeling dat je gezakt bent’. Mijn eerste gedachte was dat ik het aan mijn ouders moest vertellen. En al de mensen die mij 's ochtends berichtjes stuurden met ‘Succes’ en ‘Ik weet dat je het kan’.

Een foto

Toen ook mijn zus later die dag hetzelfde slechte nieuws te horen kreeg, besloot zij dat ze een foto wilde. Van ons tweetjes, met de duimen omlaag en naast de auto van mijn ouders. ‘Dan hebben we tenminste een foto’, grapte ik. De post op Facebook kreeg veel reacties die ons goed deden. Van ‘Kan gebeuren, ik slaagde ook pas de derde keer’ tot ‘De volgende keer komt het goed’.

Lieve reacties

Al die reacties waren zo fijn om te lezen, want ik voelde mij er een stuk minder idioot door. En ik schaamde me ook een stuk minder, want zakken voor je rijexamen kan nou eenmaal gebeuren.

Wat ik leerde van hetgeen mijn zus had gedaan is dat het negatieve op Facebook ook gedeeld mag, of zelfs moet, worden. Dat je soms ook een duimpje omlaag moet laten zien aan je Facebook-vrienden. Want door al die steunreacties kwam ik erachter dat zakken voor je rijexamen echt niet het ergste is dat er kan gebeuren. Dat het vrij normaal is dat niet alles de eerste keer lukt. En dat je sterker wordt als iets niet gelijk een succes is. Op 5 december 2018 mag ik opnieuw mijn rijexamen doen, wat zou het een leuk Sinterklaascadeautje zijn als ik dan slaag!

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren