Astrologie foto Shutterstock
Blog

Wat zegt mijn sterrenbeeld over mij?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marisa Gubbels
Marisa
Gubbels

Even scrollen door mijn tijdlijn op Instagram of Twitter laat zien dat sterrenbeelden helemaal in zijn. Van memes tot tweets: het internet staat vol met feiten over boogschutters en kreeften. Ik vond het altijd maar onzin. Maar hoe meer ik me erin verdiep, hoe interessanter ik het vind.

Waar vroeger alleen suffe tijdschriften zich bezighielden met sterrenbeelden via een maandelijkse horoscoop (die niet per se serieus opgevat diende te worden), lezen nu bijna al mijn vrienden zich in op hun sterrenbeeld. Dat doen ze op Astrology.com of Tumblr en Instagram.

Hoe werkt astrologie?

Het schijnt dat niet de horoscopen, maar de sterrenbeelden zélf populair zijn. Het gaat daarbij niet om een toekomstvoorspelling, maar het is een middel om jezelf te leren begrijpen. Het is best ingewikkeld: astrologie gaat niet alleen om je reguliere sterrenbeeld. Je bent niet alleen meer schorpioen of tweeling, maar hebt een hele reeks aan verschillende symbolen. Je sun sign (het sterrenbeeld dat is gebaseerd op je geboortedatum) bepaalt hoe anderen jou zien. Maar als je je geboortetijd en plek invult op een website die dat voor je berekent, kun je nog veel meer over je sterrenbeeld te weten komen: zo heb je ook nog een moon sign (die je emoties bepaalt) en een rising sign (het ascendant, die weergeeft hoe je jezelf voordoet).

Waarom astrologie?

Via sterrenbeelden maak je kennis met verschillende eigenschappen die iemand kan hebben: iemand kan stil zijn (een schorpioen), of juist veel praten (een tweeling), impulsief zijn (een ram) of juist lang nadenken over beslissingen (een weegschaal). Als je kijkt naar deze eigenschappen en ziet welke op jou van toepassing zijn, leer je jezelf veel beter kennen. Heel handig voor jongeren die de hele dag proberen om zichzelf en elkaar te begrijpen. Dat verklaart ook de populariteit: in een steeds minder religieuze maatschappij zijn mensen op zoek naar een nieuwe vorm van houvast en spiritualiteit. En omdat het lastig is om je eigen gedrag - of dat van anderen - te bepalen, of daar grip op te krijgen, is het fijn als je terug kunt grijpen op een grotere kracht die gedrag en gebeurtenissen verklaart. In dit geval de sterren.

Stereotypes? Guilty!

Meer lezen? Op Astrology.com kun je jouw geboortehoroscoop berekenen. En op Instagram zijn er genoeg accounts met memes over sterrenbeelden. Die laten stereotypes zien, die af en toe - moet ik zeggen - best wel kloppen. Zo las ik dat schorpioenen enorm sarcastisch kunnen zijn - guilty! - en mensen met waterman als moonsign vaak introvert zijn - ook guilty! Misschien is astrologie toch iets minder onzin dan ik dacht.

Marisa (16) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze houdt van koffie, filosofie, van elk weekend met vrienden naar Amsterdam gaan. Ze leert dertien talen op Duolingo, maar maakt niks af, behalve blogs en artikelen - dat is het enige waarop ze zich écht goed kan concentreren. Later wil ze absoluut iets in met schrijven gaan doen: de journalistiek in, misschien?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren