Blog

Weg met de sleepwet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

De sleepwet is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Dit is een vernieuwde wet rondom inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Door een aantal veranderingen van de oorspronkelijke wet mogen er nu meer middelen gebruikt worden. Helaas zijn deze veranderingen, om het zo maar even te zeggen, niet geweldig.

Zo heeft de overheid het recht gekregen om alle geautomatiseerde toestellen te hacken. Dit zijn bijvoorbeeld je computer, je telefoon, je smart-tv en je iWatch. Dan denk je misschien: Nou ja dan weten onbekenden dat ik weleens op Josh Hutcherson sixpack zoek en graag naar Wie is de Mol kijk, wat maakt dat nou uit?

Zware Jongens-vibe

Dat alleen maakt niet per sé heel veel uit, maar als je goed nadenkt over wat je nog meer op de computer zoekt blijken andere dingen wel heel veel uit te maken.

Interactief bankieren bijvoorbeeld. Wanneer ik bij een kassa pin houd ik altijd netjes het kommetje van mijn hand boven de toetsen. Online schrijf ik vaak grotere bedragen af dan in de Albert Heijn op de hoek en als de overheid daarbij mee kan kijken geeft dat toch enigszins een Zware Jongens-vibe af.

Of denk aan het systeem van je school. Online zijn al mijn cijfers te zien, die bepalend zijn voor mijn diploma en verdere toekomst. De overheidsdiensten kunnen nu in dit systeem kijken en er bestaat zelfs de mogelijkheid om dingen aan te passen.

Onder de loep

Nu is deze hele wet ingesteld ten dienste van de veiligheid. Door 'in te breken' in de computer van degene die al acht keer vijandige teksten heeft getweet kan gekeken worden of diegene geen nare intenties heeft en wellicht een bedreiging voor de samenleving vormt. Klinkt prima an sich, maar een opmerkelijk punt is 'het sleepnet'. Dit houdt in dat iedereen in de omgeving van de verdachte ook afgeluisterd mag worden. Dus lijkt mijn overbuurman wellicht crimineel, dan gaat ook mijn zoekgeschiedenis onder de loep.

Gelukkig zijn studenten met het idee gekomen hiertegen te protesteren door middel van een referendum. Door een item van Zondag met Lubach kreeg het nog meer aandacht en inmiddels zijn er meer dan genoeg handtekeningen. En toch, stel dat die studenten het niet hadden opgemerkt. Dan was het gewoon aan ons allen voorbij gegaan. Dan was er voor ons besloten, zoals voor ons zo vaak besloten wordt zonder dat het in de media terecht komt. Best een eng idee. Echt eng is de situatie nog niet, maar toch heb ik het gevoel Big Brother even in het oog aangekeken te hebben.

Sophia (16) zit in de vierde van het gymnasium en is een echte overdrijfgeit die het liefst in superlatieven spreekt. Ze wordt vrolijk van rijpe avocado's en heeft een grote collectie cactussen. De combinatie bril, Harry-Potter-trui, koffie en boeken maakt haar tot de optimale nerd. Je kunt haar elke nacht wakker maken voor een stuk baklava.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren