zitten is het nieuwe roken
Blog

Wij hopeloze scholieren zijn gedwongen verslaafd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

‘Zitten is het nieuwe roken’, hoor ik steeds vaker. Uit bijvoorbeeld onderzoek van de University of Leicester blijkt dat mensen die dagelijks lang zitten, twee keer zoveel kans hebben op diabetes en tweeënhalf keer zoveel kans op hart- en vaatziekten. Zulke verhoogde risico’s krijg je ook van roken. Pas op met roken én met zitten dus. Maar wat dat laatste betreft KUNNEN wij hopeloze scholieren toch niet anders?

Hoe graag we ook zouden willen, door het Nederlandse onderwijssysteem met het gruwelijke maar verstandige woord ‘leerplicht’ kun je niet anders dan de gehele doordeweekse dag op een stoel zitten. Aangezien je les na les, uur na uur, moet overleven door te blokken, opdrachten te maken en aantekeningen over te schrijven, word je gedwongen om heel veel uren aan een tafeltje te zitten. Anders kun je niet goed functioneren op school.

Gedwongen

Maar wacht... zitten is ongezond (het kan zelfs je levensverwachting verkorten), maar we moeten dus wel. Betekent dit dat school een slechte invloed heeft op onze gezondheid? Zijn deze lange lesdagen waarop we enorm veel uren achter elkaar zitten (ofwel ‘roken’) dan wel verstandig? Als zitten het nieuwe roken is, is elke jongere dus in feite gedwongen nicotineverslaafd.

Zouden wij niet, net als rokers die proberen te stoppen, een poging moeten wagen om minder te zitten? Dat kan volgens mij best. Schooldagen kunnen best korter, zet hometrainers en loopbanden in de klas, of geef les terwijl we staan.

Afkicken

Hebben scholen en het ministerie van Onderwijs daar geen trek in? Dan moet de regering maar eens bedenken hoeveel geld Nederland jaarlijks kwijt is aan ziektekosten voor kuchende en proestende paffers. Dat wil je toch niet ook nog eens veroorzaken door zittende scholieren? En ach, al lopend leskrijgen lijkt me een heel stuk goedkoper dan een complete generatie laten afkicken met nicotinepleisters en -kauwgom.

Meer blogs lezen van Lucas (17)? Laatst schreef hij ook al De 17 dingen die je in 2017 echt moet gaan doen en De Gelukkig Nieuwjaar-bedelaars.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren