studeren collegezaal
Blog

Wil ik over een paar jaar nog wel hetzelfde studeren?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Elias Marseille
Elias
Marseille

Ik heb een probleem. En ik heb het gevoel dat ik niet de enige ben. Ik weet namelijk niet zeker of ik over een jaar nog wel hetzelfde wil studeren. 

Kijk, het zit zo: ik heb nu een studie uitgekozen (politicologie/internationale betrekkingen, dure woorden voor 'over politieke dingen praten met buitenlandse mensen'), maar ik verander best vaak van interesse.

Bouwvakker worden

Toen ik 5 was, vond ik Bob de Bouwer echt de shit. Ik ging sowieso bouwvakker worden later, dacht ik. Ik 'oefende' hier ook elke dag voor, in de zandbak van mijn achtertuin.

Toen ik 8 was, wilde ik politieagent worden. Politieagenten waren namelijk cool en ze hadden een leven vol actie. Dus vroeg ik politiespullen voor alle feesten waarbij ik recht op cadeaus had. Hierin gekleed joeg ik vervolgens mijn broertje en zusje het huis door.

Geschiedenisleraar worden

Toen ik 12 was, wilde ik geschiedenisleraar worden. Dus las ik echt alles wat er was over geschiedenis en stond er aan het einde van groep 7 in mijn rapport: 'Elias, je weet nog meer van geschiedenis dan ik.' Was getekend - mijn leerkracht van groep 7. In de tijd dat ik op de middelbare school zit, heb ik al journalist, politicus, YouTuber, social influencer, dj en lobbyist willen worden. 

'Oké. Hij wilde/wil allemaal verschillende beroepen uitoefenen, wat maakt mij dat uit?' hoor ik je nu denken.

Standvastig hetzelfde

Maar het hele probleem is dat je op de basis- en middelbare school zoveel mag veranderen van interesse als je wilt. Als ik nu naar de politieacademie zou gaan, zou ik ongelukkig worden. Maar die ben ik nooit gaan doen, want ten tijde van mijn politie-ambities had ik nog tien jaar voordat ik een keuze hoefde te maken. Maar nu het bijna zover is, heb ik nog steeds niet het idee dat ik in de komende tien jaar standvastig hetzelfde zal willen doen.

In de afgelopen zestien jaar wilde ik acht verschillende beroepen uitoefenen. Dus ik verander gemiddeld om de twee jaar van interesse. Maar van mij wordt verwacht dat ik over zes maanden weet wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen. Dan kies ik namelijk een studie en daarmee sluit ik minstens 80% van alle beroepen uit.

Zomaar een richting vinden

Wat nou als ik over zes jaar, als ik afgestudeerd ben, echt heel graag een andere richting op wil met mijn professionele leven? Wie zegt mij dat ik opeens volledig consistent word in mijn interesse? Waarom wordt er van me verwacht dat ik zomaar even een richting vind waar ik de rest van mijn leven in verder ga?

Ik wil best werken en mijn steentje bijdragen. Maar waarom moet ik dat per se de rest van mijn leven in één of twee vakgebieden doen? Ik krijg echt het gevoel dat ik daar niet voor gemaakt ben. En jij misschien ook niet. Ik heb nog nooit een leeftijdsgenoot ontmoet die zei: 'Ja, ik wil al mijn hele leven putjesschepper worden'. Dat heeft (bijna) niemand. En hoe kun je precies gelukkig worden van veertig jaar dezelfde baan?

Onmogelijke eis

Iedereen lijkt maar wat te doen. Waarom worden wij dan wel geacht te functioneren in een systeem dat precies dát van ons eist wat niemand lijkt te bezitten: een duidelijk idee van wat we de rest van ons leven gaan doen?

Herkenbaar dit? Dan is dit blog over het circus dat profielkeuze heet, ook een aanrader.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren