blog rietjes Sanne
Blog

Zijn plastic rietjes straks echt verboden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Vanaf 2019 is-ie van kracht in Californië, en in hetzelfde jaar moet de wijziging ingaan in Europa: het rietjesverbod! Plastic rietjes zijn dan verboden, hoe zinvol is dat?

Plastic in de oceaan is een groot probleem, en er moet zeker wat aan gedaan worden. Alleen om nou rietjes te verbieden, die maar 0,03% van de 'plastic soep' zijn, lijkt me een beetje simpel. Te simpel. Daar bedoel ik niet mee dat het goed is om rietjes in zee te blijven dumpen, integendeel: dieren stikken erin en het plastic blijft jarenlang in de zee drijven. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen!

Andere maatregelen

Nu wil de EU niet alleen een verbod op rietjes . Er komen ook regels voor plastic flessen en visnetten, maar daar wist ik niets van. Ik lees en hoor vooral over die gekke rietjes. Pas verderop in een artikel lees je over de andere maatregelen. Het verbod op plastic flesjes en visnetten kan ik begrijpen want ze hebben een groter aandeel in de vervuiling. Maar rietjes zijn zo klein, wat heeft het voor zin?

Klein beginnen

Ik denk dat dit verbod van de overheid een goed en klein begin is. Mensen bewuster maken van het plastic probleem door klein te beginnen. Het heeft geen enorme gevolgen op hun dagelijks leven. De kans is dus groter dat ze er daardoor eerder iets mee doen.

Dat merk ik bij mezelf ook. Stoppen met het gebruik van plastic rietjes, hoe belachelijk het ook klinkt, daar kan ik meteen mee beginnen. Ik hoef er niet lang over na te denken, uit te zoeken hoe ik het moet doen, of er meer over te lezen. Voortaan drink ik gewoon uit een beker of een glas, zonder rietje. Helemaal stoppen met het gebruik van plastic flesjes. dat wordt mijn volgende stap!

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren