blog sanne voornemens
Blog

Zo houd je jouw goede voornemens wel vol

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Het enige wat meer wordt gemaakt dan goede voornemens? Grappen dat niemand ze vol kan houden. Zelf wil ik in 2019 minder afval 'produceren' en duurzamer leven. Met de onderstaande tips verwacht ik dat wél voor te houden. Heb jij ook goede voornemens? Hopelijk heb jij er dan ook wat aan. 

1. Be S.M.A.R.T

Als het om voornemens gaat, kun je het beste je aan het SMART-principe houden. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Je voornemen moet dus al deze dingen zijn om je kans van slagen te vergroten. In mijn voorbereiding op die nieuwe jaar kwam ik deze video tegen, die het wat uitgebreider uitlegt:

How to Stick to Your Resolutions This YearMijn goede voornemen wordt dus: Ik ga proberen in 2019 minder plastic afval te produceren, en dit wil ik doen door binnen 3 maanden het gebruik van plastic wegwerpproducten te minimaliseren. Concreet scheelt mij dat vijf plastic flesjes en vijftien plastic zakjes per schoolweek!

2. Kleine stappen, grote gevolgen

Als je begint aan iets te verbeteren, is het belangrijk om te kijken naar de dingen die je makkelijk kunt aanpassen die een grote (positieve!) invloed hebben. Zo ga ik bijvoorbeeld een dopper kopen in plaats van elke dag een plastic flesje te gebruiken en weg te gooien. Veel beter voor het milieu. Wat betreft broodtrommels ben ik aan het wachten op de verkoop van ShrinkIt: een inklapbare trommel waarvan 10%. van de winst aan de Plastic Soup Foundation wordt gedoneerd.

Dit principe van kleine dingen die een grote invloed hebben werkt bijvoorbeeld ook bij het voornemen om gezonder te leven: neem water mee naar school in plaats van fris! Als je één flesje fris op school drinkt, zijn dat al snel 200 calorieën extra. En als je elke dag een nieuw flesje meeneemt, zijn dat ook al snel 200 plastic flesjes die je per jaar weggooit.

3. Verwacht tegenslagen

Hoe gemotiveerd je aan het begin van het jaar ook bent, het duurt helaas niet altijd zo lang als je zou willen. Verwacht deze - en andere - tegenslagen maar gooi niet meteen de handdoek in de ring. Zo moet ik bijvoorbeeld niet van mezelf verwachten dat ik nooit meer een plastic product zal gebruiken in 2019. Onthoud dat af en toe iets fout doen al beter is dan het nooit proberen goed te doen.

via GIPHY

4. Belonen/Straffen

Ik heb gemerkt dat mezelf 'straf' opleggen als ik iets fout doe niet helpt en me ook niet extra motiveert. Een extra beloning daarentegen kan bij mij wel helpen! In mijn geval koop ik de beloning al vooraf, want het is vooral de voldoening dat ik minder verspil, dus kocht ik een mooie drinkbeker. Maar geloof me, een beloning geeft je brein net die extra kick die ervoor zorgt dat een goed gevoel gekoppeld wordt aan je voornemen! 

5. Steuntje in de rug

Een steuntje hebben we allemaal wel eens nodig. Zelf ga ik bijhouden hoeveel minder afval ik heb geproduceerd in 2019: een specifiek getal geeft me een beter beeld én een goed gevoel. Voor het bijhouden en motiveren van je doelen zijn vaak ook apps te vinden: Forest voor minder telefoongebruik, bijvoorbeeld. Of Lifesum, voor gezonder eten en leven. Ook kun je vrienden inschakelen voor steun! Beter nog: sleep ze mee in je goede doel. Samen is altijd leuker dan alleen, en je kunt elkaar motiveren. Sterker nog, als jullie nog geen goed voornemen hebben, dan daag ik jullie uit om mee te doen aan die van mij. Je hebt net gelezen hoe het moet! 

Veel plezier en geluk in 2019!

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren