nieuwe nederlandse taal blog

Zo moet het nieuwe Nederlands worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Laura Simons
Laura
Simons

'Opdracht 1: Spel de volgende samenstellingen op de juiste manier.' Nog voordat ik de zin heb afgelezen, bonkt mijn hart al luidruchtig in mijn keel, vormen er zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd en beginnen mijn handen te trillen. 

Samenstellingen… welke regels horen daar ook alweer bij? Ergens ver weg in mijn hoofd, begraven onder al de uit mijn hoofd geleerde songteksten, afleveringen van series en quotes uit films, liggen deze ergens begraven. En tijdens het maken van de opdrachten kom ik er heus wel weer op! Maar niet voordat ik de eerste samenstellingen compleet verkeerd heb gespeld. 

Opdracht

Het begon bijvoorbeeld al bij de samenstelling tussen 'populair' en 'wetenschappelijk'. Ik had werkelijk geen idee of het nu populair wetenschappelijk, populair-wetenschappelijk of populairwetenschappelijk moest zijn. Gelukkig bestaan er nog hulpmiddelen; na een kleinschalig Google onderzoek (of is het Google-onderzoek?) kan ik blij mededelen dat ik nu de correcte spelling van populairwetenschappelijk ken! 

Zo kwamen er meer en meer woorden voorbij, waarvan ik de correcte spelling alleen maar kon raden of opzoeken. Huis-tuin-en-keukenmiddel of huistuinenkeukenmiddel? Camouflage uniform, camouflageuniform of camouflage-uniform? Ik was de draad helemaal kwijt!

Regels

Daarom begon ik te denken over waarom al deze regels eigenlijk nog bestaan? Eerlijk is eerlijk, ik hou van taal en vermijd spelfouten het allerliefst. Maar dat kan volgens mij alleen als deze regels wat eenvoudiger worden gemaakt, nietwaar?

Denk maar eens aan het voorbeeld van de samenstellingen. Waarom doen we zo moeilijk en schrijven we niet alles gewoon aan elkaar? Dat is veel makkelijker én lekker consequent! Natuurlijk komen er dan wel een paar probleemgevalletjes, maar als het erop aan komt, begrijpt iedereen toch wel wat tweeeneenhalf betekent lijkt me. En daarbij schrijven we gewoon alles zónder vervelende koppeltekens, trema’s en apostrofs! 

Klagen

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt, dus ik stel voor dat we samen eens gaan klagen over deze stomme spelling. Misschien bij de regering? Dan hoeft er 'alleen maar even' te worden geemaild over onze ideeen, moeten alle encyclopedieen uptodate worden gemaakt (of moeten er nieuwe worden gecreeerd) en moet de nieuwe spelling even geintegreerd worden in onze maatschappij. Leesbaar en makkelijk zat… toch?

Laura (17) is gek op muziek, luisteren én maken, en je zal haar dan ook altijd zingend/neuriënd/fluitend aantreffen. Daarnaast doet ze nog aan korfbal en leest ze graag alles wat los en vast zit. Later hoopt ze een baan te vinden in het onderwijs, want dat vindt ze super interessant! Maar het allerleukste? ‘Dat kies ik toch voor toneel!’ Het liefst in een zelfgeschreven stuk ook nog.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren