Schoolplan

Zo wordt lezen voor Nederlands nóóit leuk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het plan van onze blogger Sophia (15).

Het is voor elke scholier een hele schok: begin tweede klas krijg je te horen dat jeugdboeken niet meer gewenst zijn bij Nederlands. Je moet afscheid nemen van de boeken van Carry Slee en Mel Wallis de Vries want, zo deelt je leraar smalend glimlachend mee: het is tijd voor wat hoogstaande literatuur. Je krijgt een kopie van de Aanslag je handen geduwd, en het is gedaan met de pret. Maar zo wordt lezen toch nooit leuk?

Als je aan het eind van het jaar denkt dat je na de 'Grote Vier' (Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve en Jan Wolkers) klaar bent, heb je het goed mis, want het ergste moet nog komen. Van oude-mannen-melancholiek wordt er geswitcht naar pratende vossen en mirakels in het Oudnederlands.

Hopeloos achterhaald
Het gemis van Kruistocht in spijkerbroek is nog steeds vers, maar in de lessen reis je zelf in de tijd, naar fabels, mythes en later naar De klucht van de koe. Verhalen die niet spannend zijn, niet herkenbaar of grappig. Vast geschikt voor leerlingen van een paar eeuwen geleden, maar nu hopeloos achterhaald.

'Hij wil maar niet lezen...'
Het antwoord op de vraag van vele ouders waarom hun kinderen hun interesse in lezen hebben verloren, lijkt me dan ook simpel. Toen Thea Beckman moest worden vervangen door Harry Mulisch, werden de boeken die tot de verbeelding spreken bij kinderen van een jaar of 13 vervangen door nietszeggende, pessimistische zwarte gaten.

Zo wordt lezen al snel niet iets om extra lang over te doen, maar juist iets waar je snel van af wil zijn, door te kiezen voor een online samenvatting van Het gouden ei.

Te zwaar
Nu zeg ik niet dat alle literatuur niet goed is, of niet mooi. Maar is het niet iets te zwaar voor onschuldige tweedeklassers (en hoger)? 

Denk je niet dat die eerder aangetrokken worden door lichtere, spannende verhalen, waarin ze zich herkennen? Neem bijvoorbeeld De belofte van Pisa, dat zich afspeelt bij mijn favoriete ijskraam, of de wereld van Het gym.

Eigen mening vormen
Experts en leraren kunnen wel zeggen dat deze boeken onmisbaar zijn voor de basiskennis van een middelbare scholier, maar daar het verliezen van interesse in boeken tegenover staat, lijkt het mij het niet waard. Laat jongeren eerder ontdekken wat ze zelf leuk vinden, in plaats van uit te gaan van wat al vijftig jaar bekend staat als 'een geweldig boek'. Dan laten we Carry Slee vanzelf wel los.

Meer blogs lezen van Sophia (15)? Laatst schreef ze ook al De 5 vervelendste buren die iedereen kent en Pleur, een pronkstuk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren