restjes kliekjes
Blog

Restjes eten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Na het avondeten hebben wij vaak wat eten over. 'Zonde om weg te gooien', zegt mijn vader dan. Vervolgens stopt hij het in een bakje dat hij achter in de koelkast een plekje geeft. We vergeten het bakje en een week later haalt mijn moeder het eruit. De stinkende beschimmelde massa gaat meteen de prullenbak in. De poging om verspilling tegen te gaan, loopt weer in de soep… 

Het beste is natuurlijk om precies die hoeveelheid te kopen en klaar te maken, die je ook werkelijk gaat opeten. Dat is haast onmogelijk, want je weet nooit van te voren hoeveel trek iedereen heeft.

Oplossingen voor voedselverspilling
Zou een deal met de buren niet handig zijn? Zij brengen ons hun restjes en op die dag kopen wij wat minder in. Maar als ze een keer niks overhebben zijn we de klos, en bovendien, als we zo’n afspraak hebben gaan de buren waarschijnlijk automatisch al meer koken. Nee, de oplossing moet gemakkelijker zijn.

Wat dacht je van een centraal inleverpunt in elke wijk waar iedereen zijn restjes dumpt? Daar kan een restaurant van worden opgericht, of een machine die al het eten tot een grote soep verwerkt. Dan gooi je aan de ene kant je eten erin en aan de andere kant komt er een soep uit. Waarschijnlijk gaan alle wijkbewoners wel direct over hun nek bij het zien van een groenig drabje waarin zo’n 70 verschillende maaltijden in zijn verwerkt, waarvan 32 over de datum. Wellicht zitten er ook nog wat hondendrollen en bladeren in, die door kwajongens in de machine zijn gegooid. 

50 kilo per persoon
Ik heb het nu alleen over de voedselverspilling in ons gezin, maar dit komt natuurlijk bij vrijwel elk gezin voor. In elke straat, in elke stad en de gehele westerse wereld. In Nederland wordt jaarlijks 50 kilo eten per persoon weggegooid. 50 kilo, onvoorstelbaar! En dat terwijl een groot deel van de bevolking het met heel weinig eten moet doen. Hier moet echt een goede oplossing voor komen, en wel gauw ook. 

Varken
Mijn ideeën zijn leuk bedacht, maar niet erg praktisch. Tot er een goed idee komt van een natuurkundig-biologisch genie, moeten we waarschijnlijk maar onze eigen oplossingen aanhouden. Zo is kliekjesdag bijvoorbeeld helemaal geen slecht idee. De inlevermachine laat ik maar zitten, wegens gebrek aan belangstelling. Maar hé? Wat dacht je van een varken in je tuin, die alle restjes opeet en omzet in varkensvlees…?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren