Blog

Dit zijn de 7 fases van carnaval

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Evelien
Verbiesen

Carnaval, daar weten we hier in het zuiden wel raad mee. Hoewel je ervan houdt of het haat, zijn er toch meer dan genoeg fanatieke carnavallers om de straten en optochten tijdens het leukste feest van het jaar te vullen. En iedereen gaat elk jaar door dezelfde fases heen, ook ik: 

1. De voorbereidingsfase

Deze fase begint al dagen, weken en soms maanden van tevoren. Dé grote vraag is: wat word je dit jaar? Een vlinder, Minion of toch wasknijper (echt gezien!)?. Nadat deze moeilijke knoop is doorgehakt, kan je beginnen met het samenstellen van je geweldige kostuum. Je struint kringloop- en carnavalswinkels af en handige oma’s en tantes maken overuren achter de naaimachine.

2. De voorpretfase

Een aantal uren voor het startschot is het zover: je mag je gaan klaarmaken! Nu begint de voorpret pas echt. Je schminkt je gezicht en stopt je belangrijke spullen veilig weg in heuptasjes (die op hun beurt óók weer veilig weggestopt worden, want ze horen natuurlijk niet bij je outfit). Na een laatste blik in de spiegel is er geen twijfel meer mogelijk: je bent er klaar voor!

3. De 'ik moet er nog even inkomen'-fase

Deze fase wordt niet door iedereen ervaren: echte diehard-carnavallers hebben hier doorgaans nooit last van. Maar degenen die geen eigenaar zijn van een natuurlijk carnaval-gen zullen het allemaal wel kennen: het moment dat de sfeer er nog nét niet lekker in zit. De carnavalsmuziek staat aan en iedereen ziet er prachtig uit, maar de blokkade om de dansvloer op te gaan is nog te hoog.

Gelukkig komt daar met een paar drankjes (Fristi natuurlijk, wees maar niet bang) verandering in en kunnen we snel door naar de vierde fase. De derde fase houdt iets langer aan als het erg koud is of regent, maar op z'n tijd een frietje mayo doet wonderen. 

4. De 'het leven is mooi'-fase

Van de ongemakkelijkheid van daarnet is niets meer te bekennen: de sfeer zit er lekker in! Door het maandenlang oefenen van elk carnavalsliedje zijn ze allemaal foutloos mee te zingen (zelfs als je eigenlijk helemaal geen dialect kent) en ineens beheers je dansmoves waarvan je niet wist dat ze bestonden. De drank (natuurlijk nog steeds Fristi) vloeit rijkelijk en in de straten van de stad is het één groot feest.  

5. De brakke fase (ook mogelijk zonder alcohol)

De volgende morgen word je meteen gestraft voor de losbandigheid van gisteren. Hoofdpijn, vermoeidheid en een schorre keel hebben jouw lichaam overgenomen, maar het vooruitzicht van nog een dag carnavallen bezorgt je de moed om toch uit bed te komen en je mooi te maken. Wellicht iets minder nauwkeurig dan de dag ervoor (die mayonaisevlek blijft lekker zitten), maar daar maakt niemand zich druk over.

6. De 'het leven is mooi 2.0'–fase

'Er even inkomen' is vandaag niet meer nodig, het feest kan meteen losbarsten! De wetenschap dat er morgen nóg zo'n heerlijke dag aanbreekt, zorgt voor een heleboel feestvreugde.

Fases 4 t/m 6 volgen elkaar steeds op, totdat er dinsdagavond om middernacht een einde komt aan het grote feest.  Of ja, niet helemaal: de echte diehards kunnen de dagen na carnaval nog even verder feesten bij het haringbijten en het kasteleinsbal.  

7. De eindfase

En als je dan na een geslaagd carnavalsfeest met tuitende oren en uitgelopen schmink weer in je warme bed ligt, kijk je al met weemoed terug op de afgelopen dagen en is het écht even afkicken geblazen. Gelukkig kunnen we binnenkort gaan nadenken over het kostuum van volgend jaar...

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Carnaval voor beginners: zo vier je het!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren