Chili, het land van de rampen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Een vulkaanuitbarsting, een overstroming, een bosbrand: het zit Chili momenteel allemaal niet mee. Wat is er allemaal aan de hand in dit Zuid-Amerikaanse land?

Een vulkaanuitbarsting
Het begon deze maand met het uitbarsten van de vulkaan Villarrica. De vulkaan, in het zuiden van Chili, is een van de actiefste vulkanen van Zuid-Amerika. Het was dan ook geen verrassing dat-ie een keer zou uitbarsten. De beelden van de vulkaanuitbarsting mogen er dan spectaculair uitzien, voor de inwoners van de omliggende dorpen was het minder leuk. Meer dan drieduizend mensen in de omgeving moesten geëvacueerd worden. De vulkaan leek weer wat te kalmeren, maar is recent weer gaan borrelen. Daar gáán we weer.

Een bosbrand
Alsof er nog niet genoeg vuur was in Chili brak er twee weken geleden een grote bosbrand uit, in de buurt van de hoofdstad Santiago. De brand ontstond op een illegale vuilnisbelt en het vuur verspreidde zich snel door de harde wind. Nog eens duizenden mensen sloegen op de vlucht. Vijfhonderd hectare grond en een flink aantal woningen werden in de as gelegd. De brand bereikte de hoofdstad niet. Gelukkig, want Santiago staat vooral bekend om haar pittoreske houten huisjes...

Een overstroming
Terwijl de rest van Chili wordt geteisterd door droogte, begon het afgelopen week in het noorden van Chili hard te regenen. Het zou daar de eerste regenval zijn in tachtig jaar. De meeste regen viel in de Atacama-woestijn: normaal een van de droogste plekken op aarde, nu het toneel van zware water- en modderstromen. Hele dorpen kwamen onder water te staan en duizenden huizen zijn beschadigd. Zeker tien mensen zijn door het noodweer om het leven gekomen. En nog eens zesduizend Chilenen moeten op zoek naar een veilig, droger onderkomen.

Nog meer natuurgeweld
Noem een ramp en Chili heeft 'm aan den lijve ervaren. De natuur laat deze maand wel uitzonderlijk veel van zich horen, maar Chili zucht regelmatig onder rampspoed. In 2011 barstte bijvoorbeeld vulkaan Puyehue uit. Vorig jaar nog was er nog een enorme bosbrand, in vrijwel hetzelfde gebied als waar nu alles in vlammen opging. En de Atacama-woestijn werd eerder al eens verrast met een flink pak sneeuw

Chili heeft daarnaast een aantal vrij dramatische natuurrecords in handen. De zwaarste aardbeving ooit gemeten was bijvoorbeeld in Chili, in 1960. De beving, met een sterkte van 9,5 op de schaal van Richter, zorgde voor drieduizend doden. Vijftig jaar later, in 2010, werd Chili weer getroffen door een zware aardbeving, met een sterkte van 8,8 op de schaal van Richter. Een tsunami was het gevolg. Er vielen meer dan achthonderd doden.

Waarom al die rampspoed?
Dat Chili zo vaak getroffen wordt door natuurrampen is niet zo gek. Het land ligt namelijk in de zogenaamde Ring van Vuur, een gebied rond de Grote Oceaan waar veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen. Dat komt weer doordat in dit gebied aardplaten tegen elkaar aan botsen. Tijdens die botsingen ontstonden vulkanen: meer dan tweeduizend in totaal. Niet heel verrassend dat er af en toe eentje uitbarst.

Een andere reden voor de variatie in natuurgeweld is dat Chili meerdere klimaten kent. Het land is enorm langgerekt: de kustlijn is ruim zesduizend kilometer lang. Zo komt het dat het in sommige gebieden extreem droog is, terwijl het op andere plekken weer keihard kan regenen. Chili is klimatologisch dus een rommeltje. Daarmee vergeleken valt Nederland, met af en toe een stormpje, ineens best wel mee...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren