Pasen voor beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Werd-ie nou geboren, gekruisigd of stond hij op? En wat heeft de paashaas ermee te maken? Tijd voor een spoedcursus Pasen. Handig voor het geval je aan de paasbrunch een vraag over Pasen krijgt.

Om te beginnen bij het begin: Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood, drie dagen nadat hij gekruisigd werd. Op de vrijdag vóór Pasen, Goede Vrijdag, wordt zijn lijden en dood herdacht. Maar Pasen wordt ook wel gezien als feest voor het begin van de lente.

Jongeren over Pasen

Wanneer vieren we Pasen? 
Dat is elke keer anders. In het jaar 325 werd afgesproken dat het christelijke Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Concreet: het valt ergens tussen 22 maart en 25 april.

Wat hebben paaseieren en de paashaas met Jezus te maken?
Niet zoveel. In de loop van de tijd zijn andere religieuze en niet-religieuze dingen aan het feest toegevoegd. De eieren zijn waarschijnlijk een overblijfsel van de lentefeesten van andere volken, die al voor het christendom bestonden. De paashaas dook volgens sommigen pas veel later op, in de zeventiende of achttiende eeuw. Net als Sinterklaas zou hij vooral een opvoedkundig verzinsel zijn: alléén lieve kinderen worden beloond met een eitje.  

Hoe wordt Pasen gevierd?
Voor katholieken is er de paaswake, de nacht voor Pasen. Ze houden de wacht en herdenken de verrijzenis van Jezus. Op zondag is de paasmis en spreekt de Paus zijn zegen uit vanaf zijn balkon in Vaticaanstad. In het oosten van Nederland worden gigantische vuren gemaakt. Dat ritueel bestond al vóór het christendom het adopteerde, maar wordt nu door hen gezien als het 'licht' van Jezus.

12. Breng Me Naar Het Water - Edsilia Rombley & Edwin Jonker (The Passion 2019, Dordrecht)

En dan zijn er nog de vele voorstellingen in aanloop naar Pasen, geïnspireerd op het Paasverhaal. De Matthäus Passion van Bach is de bekendste. Of misschien is The Passion inmiddels de bekendste. Die wordt op donderdag voor Pasen uitgevoerd. Dit jaar was-ie in Dordrecht met Edwin Jonker als Jezus, Edsilia Rombley als Maria en heel veel andere BN'ers.

Anderen lazen ook: Tips voor een beestachtig paasontbijt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren