nasser zafzafi, rif, noord marokko

De protesten in Noord-Marokko in vijf stappen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Het rommelt al een poosje in Noord-Marokko. Maar wat is er nu precies aan de hand? En wie is die Nasser Zafzafi? 

1. Eerst maar wat info over de Rif

Misschien heb je wel eens foto's gezien van een knalblauw Marokkaans dorpje. En anders heb je vast wel eens gehoord van het Rifgebergte. Dit wordt ook wel 'de Rif' genoemd, en dat blauwe dorpje, Chefchaouen, ligt daar middenin. De Rif is een idyllisch gebied met groene heuvels, witte dorpjes en een knalblauwe zee aan de horizon. Inderdaad: net een sprookje. Maar op dit moment is het er wat minder sprookjesachtig.

Chefchaouen

2. Zo begonnen de protesten

In oktober vorig jaar was er tumult op straat in de stad Al Hoceima. Visverkoper Mohsin Fikri had het aan de stok met de politie. Zonder pardon namen ze zijn partij zwaardvis in, omdat het in oktober en november verboden is zwaardvis te vangen. Met een grote zwaai gooiden ze het in een vuilniswagen. Toen Mohsin wanhopig zijn vis eruit probeerde te halen, raakte hij beklemd en kwam hij te overlijden.

Nu waren de mensen in Al Hoceima al ontevreden over het leven in de Rif. Ze voelen zich decennia lang achtergesteld door de Marokkaanse overheid. Het ongeluk van Mohsin was de druppel. Het incident is volgens hen tekenend voor de situatie in de Rif: zij krijgen een andere behandeling dan de rest van Marokko. Ze spreken van corruptie, armoede, en eisen een ziekenhuis en een universiteit. Duizenden mensen kwamen op de begrafenis van Mohsin. En nog meer mensen gingen vervolgens de straat op om hun ongenoegen te uiten.

3. Enter: Nasser Zafzafi

Vanaf dit moment komt Nasser Zafzafi (38) in beeld. Op beelden van de protesten staat de geboren en getogen Riffijn steevast vooraan en regelmatig geeft hij interviews aan buitenlandse media. Over het leven in de Rif heeft hij een ongezouten mening. 'Het is hier een ramp' zo zei hij in een interview met de Volkskrant in februari van dit jaar. Ook in andere interviews en in zijn YouTube video's weet hij haarfijn uit te leggen waar de pijnpunten liggen. En misschien is dat de reden waarom Zafzafi naar voren wordt geschoven als leider van de protestbeweging, die de naam 'Hirak' draagt. Toch ziet hij zichzelf niet zo. 'Ik ben gewoon een activist, zoals er meer zijn in de Rif', legt hij uit in hetzelfde Volkskrant interview: 'Het leiderschap van deze beweging bestaat uit demonstranten die massaal bijeen komen.'

 

nasser zafzafi, rif, noord marokko, zefzafi

4. Het moskee incident

Nodeloos om te melden dat de Marokkaanse overheid niet blij is met de mondige Nasser. Ze noemen hem een separatist, oftewel iemand van de Rif een republiek wil maken. Nasser ontkent dat. Ook probeert de overheid de situatie te sussen. Zo reisde een delegatie van ministers vorige week naar de Rif om te praten met de mensen, en beloofden de ministers miljoenen voor de regio. Maar Nasser gelooft niets van die beloftes en bleef stug doorprotesteren, tot ergernis van de overheid.

Tot afgelopen vrijdag. Nasser luisterde naar een preek in de moskee. De imam noemde daarin de betogers onruststokers. Nasser sprong meteen op: 'Werk je voor de moskee, of voor de overheid?' riep hij naar de imam. 

Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken genoeg reden om Nasser op te pakken wegens 'schending van de godsdienstvrijheid'. Dat was niet gemakkelijk: rond zijn huis vormden zijn medestanders een haag rond en ze gooiden stenen naar de politie. Vanaf zijn dak riep Nasser dat de betogers door moesten gaan met hun vreedzame protest. Daarna dook hij onder, maar werd maandag alsnog gevonden en opgepakt, samen met twintig andere demonstranten.

5. En nu?

Het is onduidelijk wat er met Nasser gaat gebeuren: hij wacht in Casablanca zijn rechtzaak af. Op schending van godsdienstvrijheid staat een straf van zes maanden tot drie jaar en een fikse geldboete. Ondertussen gaan de protesten gewoon door, ook ver buiten de Rif. Afgelopen dinsdag waren er in Al Hoceima weer honderden mensen op de been. 'We zijn allemaal Nasser Zafzafi' riepen ze. De vader van Nasser sprak de menigte toe en vroeg hen de rust en vrede te behouden. En Nasser? Die maakt zich geen zorgen. 'Als ik vermoord of gearresteerd wordt, dan is dat een eer voor mij, omdat ik gestreden heb tegen onrecht, corruptie en dictatuur.’

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren