Irak  Foto AFP

Allemaal en overal de straat op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Boeren, bouwers en klimaatactivisten. En straks ook weer leraren en zorgpersoneel… Nederland lijkt vol boze (en vaak jonge) burgers te zitten die de straat op gaan om duidelijk te maken wat hen dwarszit. Ons land is op dit moment beslist niet de enige plek op aarde waar vlammen in pannen zijn geslagen. Zeven zinderende brandhaarden op een rij.

Irak (foto bovenaan dit artikel)
In Irak zijn het vooral de jongeren die in meerdere steden de straat op gaan. Ze zijn helemaal klaar met de torenhoge werkloosheid en de alomtegenwoordige corruptie. Het geld dat het land binnenstroomt van de inkomsten van de olie verdwijnt in de zakken van de elite. Ondertussen hebben veel andere mensen het bepaald niet breed. Het liefst zien de jongeren premier Mahdi vertrekken. En zijn regering ook. Het gaat er gewelddadig aan toe. De overheid laat de ordetroepen keihard ingrijpen. Tot nu toe zijn er al zeker 250 doden gevallen. Maar de Iraakse jongeren zijn vastbesloten door te strijden voor een betere toekomst.

Ecuador  Foto Reuters
Ecuador
De opstand in Ecuador is z’n derde week ingegaan. Tienduizenden inwoners zijn woedend op president Moreno nadat die aankondigde dat benzine en diesel fors duurder zouden worden. De sfeer is grimmig en de politie treedt keihard op. Vooral in de hoofdstad Quito is het onrustig. Demonstranten blokkeren de wegen en steken dingen in de fik. Laatst bezetten ze zelfs een deel van het parlementsgebouw. Er zijn al meerdere doden gevallen en honderden mensen zijn gearresteerd. President Moreno heeft de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Zelf is hij met zijn regering tijdelijk uitgeweken naar de kuststad Guayaquil waar het rustiger is. Inmiddels heeft Moreno de demonstranten, die onder leiding staan van Amazone-indianen, hun zin gegeven. Hij trok het brandstofplan in. Maar of dat ook het eind van de opstand betekent?

Chili  Foto AFP
Chili
De metro wordt duurder, zei de Chileense president Piñera twee weken terug. Daarmee stak hij ongewild een lont in het kruidvat. Woedende Chilenen trokken door de steden. En het ging er hard aan toe, vooral in hoofdstad Santiago. Winkels werden geplunderd en in brand gestoken. Meerdere mensen kwamen in de vlammen om. Net als zijn Ecuadoraanse collega riep president Piñera afgelopen weekend de noodtoestand uit en stelde een avondklok in. Ook hij besloot af te zien van de tariefverhoging in het openbaar vervoer. Tevergeefs. Het is nog steeds onrustig in Chili en het gaat inmiddels om meer dan een metrokaartje. Een diepgevoelde onvrede over de grote verschillen tussen arm en rijk. ‘We zijn in oorlog’, zei Piñera laatst zelfs. En hij heeft het leger opgeroepen paraat te staan.

Bolivia  Foto Reuters
Bolivia
Hij is al veertien jaar aan de macht in Bolivia, de socialist Evo Morales. En nu is het weer herkozen. Niet iedereen is daar blij mee. Zijn critici vinden dat hij weinig opheeft met inspraak en democratie en dat hij graag als een dictator zijn zin doordrukt no matter what. Zo liet hij de grondwet herschrijven om het voor hemzelf mogelijk te maken voor een vierde termijn herkozen te worden. Vorige week zondag waren de verkiezingen en hé... nog voor alle stemmen waren geteld riep Morales al dat hij gewonnen had. Maar zijn grootste rivaal Mesa denkt dat er fraude in het spel is. Mesa riep zijn aanhangers op te demonstreren en sindsdien is het onrustig. De politie schiet met rubberkogels en waterkanonnen op de menigte.

Catalonië  Foto AFP
Spanje
De sfeer in Catalonië is al een tijd gespannen. De straffen die het gerechtshof in Madrid twee weken geleden heeft uitgesproken over negen Catalaanse politici voor hun rol in de strijd om een zelfstandig Catalonië zijn veel te zwaar, vinden veel inwoners van de Spaanse regio. In meerdere Catalaanse steden worden massaprotesten gehouden waarbij het geel ziet van de Catalaanse vlaggen. Met name in Barcelona dreigt het uit de hand te lopen. De opstand lijkt hooligans aan te trekken die het puur om het rellen te doen is. Zij steken vuilnisbakken in de fik en gooien met stenen naar de hard optredende politie.

Libanon  Foto Reuters
Libanon
Een nieuwkomer in het rijtje opstandlanden. Het twee weken geleden toen de regering een belasting wilde invoeren op WhatsApp. ‘Waáát!’, dachten vooral de jongeren. En ze liepen de steden door om te protesteren. Geschrokken trok de regering het plan in, maar de geest was al uit de fles. Inmiddels doen er honderdduizenden demonstranten van allerlei leeftijden en van allerlei achtergronden vrij geweldloos mee. Want de onvrede van de Libanezen over de regering gaat veel dieper dan die verduvelde app-taks. De afgelopen maanden is het leven voor veel ‘gewone’ mensen door het verhogen van een hele set belastingen enorm duur geworden en de werkeloosheid is ook nog eens groot. Ondertussen zijn de Libanese politici zelf de best betaalden ter wereld. Zelfs na vertrek krijgen ze doorbetaald en na hun dood krijgen hun kinderen ook nog een bak geld. De belofte van premier Hariri om de misstanden aan te pakken maakte geen indruk op de Libanezen. Tijd voor een grote revolutie, vinden zij. Deze week diende Hariri zijn ontslag in. Hoe zou het nu verder gaan met Libanon?

Hongkong  Foto Reuters
Hongkong
De demonstranten in Hongkong zijn na een half jaar door de wol geverfd. En net als op veel andere plekken gaat de opstand inmiddels over meer dan de reden waar hij om begon. De uitleveringswet van misdadigers aan China is tenslotte al van de baan. Toch vinden er elk weekend massaprotesten plaats vanwege de angst voor de steeds groter wordende controlezucht van big brother China. De laatste tijd eindigen de wekelijkse protesten vaker in chaos. De politie spuit met waterkanonnen en gemaskerde Hongkongers reageren met brandbommen. Jongeren in Hongkong houden er serieus rekening mee dat ze om kunnen komen tijdens hun vrijheidsstrijd, zegt de Nederlandse filmmaker Floris-Jan van Luyn die een week met hen optrok.

In de 7Days die deze week uitkomt (op vrijdag 1 november) kun je een interview met de filmmaker lezen.  

Anderen lazen ook: Onrust bij bouwprotest in Den Haag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren