Splinter Chabot door Flos Vingerhoets

Profiel Splinter Chabot: Stuiterbal met een geheim

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Splinter Chabot komt over als een vrolijke stuiterbal. Hij schuift regelmatig aan bij De Wereld Draait Door en presenteerde vorig jaar zijn eigen tv-programma. Maar jarenlang was hij helemaal niet zo vrolijk, doordat hij worstelde met zijn geaardheid. Hij vertelt er openhartig over in de bestseller Confettiregen.

Splinter werd 24 jaar geleden geboren in Den Haag. Hij is de derde van vier broers en heeft een fijne jeugd. Zijn moeder is arts en zijn vader de bekende schrijver Bart Chabot. Als kind komt Splinter al vaak op het Binnenhof. Tijdens de troonrede speelt hij tikkertje in de gangen van de Eerste Kamer.

Splinter, in de politiek

Na zijn eindexamen gaat hij naar Amsterdam om politicologie te studeren. Hij wordt voorzitter van de JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, en net als zijn vader verschijnt Splinter regelmatig op tv. In kleurrijke jasjes schuift hij aan bij De Wereld Draait Door en in 2019 presenteert hij zijn eigen programma Splinter, in de politiek.

Lievelingskleur

Twee weken geleden, op zijn 24ste verjaardag, presenteert Splinter zijn eerste boek: Confettiregen. Hij wil een politiek pamflet schrijven, maar het wordt een verhaal over anders-zijn. Want zo voelt hij zich, ook al wil hij dat niet. Als kind is zijn lievelingskleur roze en houdt hij van prinsessenjurken. Op de middelbare school heeft hij geen vrienden, maar vriendinnen en aan hen vertrouwt hij weleens toe dat hij een jongen leuk vindt.

'Het. Wordt. Beter'

Toch worstelt hij in zijn hoofd erg met zijn geaardheid. Op een gegeven moment twijfelt hij zelfs of hij nog verder wil leven. Het kantelpunt komt in 2011 als cabaretier Marc-Marie Huijbregts zich in De Wereld Draait Door richt tot jonge kijkers die twijfelen over hun geaardheid en zegt: ‘Het wordt beter. Ga even deze tijd door.’ Het zijn precies de woorden die Splinter nodig heeft.

Nieuws?

Op kerstavond drie jaar later vertelt hij in tranen aan zijn ouders en broers dat hij een leuke jongen heeft ontmoet. Zijn vader laat hem rustig uithuilen en merkt op: ‘Je wou toch iets nieuws vertellen?’. Want hoeveel moeite Splinter zelf ook had met zijn geaardheid, huize Chabot accepteert het allang.

Vijfde druk

Confettiregen is binnen een week al toe aan de vijfde druk. Wat een politiek pamflet moest worden, is dus een pamflet geworden voor anders-zijn. Want ‘zij die anders zijn’, zo schrijft Splinter in het voorwoord, ‘geven de samenleving kleur’. Zelf is hij daar het sprekende voorbeeld van.

Wist je dat Splinter Chabot...

  • is uitgeroepen tot Best Geklede Man van 2019 door het tijdschrift Esquire?
  • en zijn familie een pinpongtafel hebben als eettafel?
  • zijn boek autobiografisch heeft geschreven, maar de hoofdpersoon wel een andere naam heeft gegeven? Wobie is een knipoog naar David Bowie, een van Splinters helden.

Meer profielen lezen van opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden