Pixabay - Netflix

Strijden om de streamers: blijft Netflix aan top?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Kijken wat je wilt, wanneer je wilt. In Nederland is Netflix van alle streamingdiensten verreweg het populairst, maar de concurrentie komt eraan. Is de strijd om de streamers losgebarsten?

Netflix is de meest populaire, maar echt niet de enige streamingdienst. ‘In Nederland zijn er drie grote: Netflix (naar schatting ruim 3.500.000 abonnees), Videoland (waarschijnlijk zo’n 700.000 abonnees) en Disney+ (zo’n 600.000 geschatte abonnees tijdens de gratis proefperiode)', vertelt Siebren Hazelhoff Roelfzema van Streamwijzer, een website over streamingdiensten en hun aanbod.

'Dan heb je een paar kleinere zoals Apple TV+, NLZIET, NPO Start, Ziggo Movies & Series en Amazon Prime Video. Die laatste is vooral in de VS heel groot. Ook zie je dat er streamingdiensten voor een specifiek genre komen, bijvoorbeeld WithLove (romantische films) en Horrify (horrorfilms en -series). Maar deze kunnen qua aantal abonnees (nog) niet op tegen de grote aanbieders.'

Waar kijk je wat?

Netflix is verreweg de grootste streamingdienst in Nederland. Bekende series zijn o.a. La Casa de Papel, Sex Education en 13 Reasons Why. Waar Netflix de allround streamingdienst wil zijn, onderscheidt Videoland zich met vooral Nederlandse films en series, zoals Mocro Maffia en Nieuwe Buren. Ook tv-programma’s (o.a. GTST, Temptation Island en Expeditie Robinson) zijn vooruit/terug te kijken. Bij Disney+ heb je naast alle films en series van Disney, ook toegang tot Star Wars, Marvel, Pixar en National Geographic. Met een gratis proefperiode van twee maanden, stond deze dienst vorig najaar in één keer op de kaart. De actie zorgde voor duizenden (tijdelijke) abonnees.

Ook Apple wil profiteren van de weg die Netflix heeft vrijgemaakt. Afgelopen november werd AppleTV+ gelanceerd waarop alleen eigen producties te zien zijn, zoals The Morning Show met Jennifer Aniston, See en Oprah’s Book Club. Tot slot de nieuwkomer op de streamingsmarkt: HBO MAX. Dit voorjaar wordt de dienst met films en series van giganten WarnerMedia en HBO gelanceerd in de VS. Het plan is dat het daarna ook naar Europa komt. Volgens kenners zal dit een grote concurrent van de huidige streamingdiensten worden.

Concurrentie

Groot of klein, allemaal zijn ze op één ding uit: abonnees. ‘Ze hebben ieder een eigen tactiek om die aan te trekken’, zegt Hazelhoff Roelfzema. ‘Wat ik dit jaar verwacht? Ik denk dat Disney+ flink gaat groeien. Het bedrijf gaat het systeem verder verbeteren en dat kan wel eens ten koste gaan van Netflix en Videoland.’

Voorlopig zal er volgens Hazelhoff Roelfzema weinig veranderen. ‘Netflix blijft ook in 2020 de grootste, dat weet ik zeker. Maar over een paar jaar kan het er wel anders uitzien. Als HBO Max naar Nederland komt, lijkt dat een serieuze concurrent. Dat zit nu nog vast aan contracten met Ziggo, waar nu exclusief series en films van HBO te zien zijn. Maar als die licenties aflopen, kunnen ze hun grote producties op een eigen platform zetten. En dan moet Netflix echt uitkijken.’

Voor- en nadelen

Op zoek naar de streamingdienst die het best bij je past? Hieronder de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

Netflix:heeft een groot aanbod, ondertiteling vaak in veel talen beschikbaar, eigen films en series.
Videoland:richt zich duidelijk op de Nederlandse markt met Nederlandse films, series en tv-programma's.
Disney+:veel eigen content, goedkoper dan concurrenten, geschikt voor het hele gezin.
AppleTV+: gratis jaarabonnement bij aankoop van een Apple-product, aan budget geen gebrek: Apple strikte actrice Jennifer Aniston, regisseur Steven Spielberg en Oprah Winfrey.
HBO Max waarschijnlijk veel grote titels, zoals Harry Potter, Game of Thrones en Friends.

Nadelen

Netflix: een aantal films en series verdwijnt naar andere steamingdiensten, zoals waarschijnlijk Disney+ (Frozen) en HBO Max (Friends).
Videoland: aanbod is een stuk beperkter dan bij Netflix.
Disney+: heeft het imago dat de series en films alleen voor kinderen zijn.
Apple TV+: zeer beperkt aanbod.
HBO Max: nog niet zeker of en wanneer HBO Max naar Nederland komt, op dit moment zijn films en series van HBO exclusief te zien via een pluspakket bij Ziggo.

Anderen lazen ook: Jongeren betalen vaak niet zelf voor dienst als Netflix.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren