vrijdag 13e

Vrijdag de 13e... Een paar gekke weetjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Ben je bijgelovig? Dan zit je vandaag misschien wel de hele dag te bibberen. Het is namelijk vrijdag de 13e… Wij zochten een paar gekke, bijgelovige weetjes bij elkaar. 

Vind je het spannend om belangrijke dingen te doen op vrijdag de 13e en laat je dat dan ook liever aan je voorbij gaan? Dan heb je last van Paraskevidekatriafobie. Een voorbeeld van zo iemand was componist Arnold Schönberg uit Wenen. Hij stierf in 1951 op... vrijdag de 13e. 

Het laatste avondmaal

Waar de angst voor deze dag vandaag komt weten we niet precies. Het verhaal gaat dat het te maken heeft met het verhaal uit de Bijbel. Jezus stierf op een vrijdag en Judas was zijn dertiende gast op het laatste avondmaal. Door hem werd Jezus verraden.

Feiten en fabels

Er gaan veel feiten en fabels rond over deze ongeluksdag. Zijn ze waar of niet waar? We zetten er een paar op een rijtje voor je en leggen meteen uit waarom het waar is. Of niet. 

Er gebeuren meer ongelukken op vrijdag de 13e
Nee! Veel bijgelovige mensen willen niet op reis op zo’n ‘ongeluksdag’. Daarom zijn er minder mensen op straat. Er gebeuren daarom minder verkeersongelukken!

Op de hele wereld zijn mensen bang voor vrijdag de 13e
Niet waar. In India vinden ze vrijdag de 13e de beste dag voor een bruiloft. Ze gaan dan ook het liefst met 13 mensen aan de tafel.

In hotels is er geen dertiende verdieping
Dat klopt! Er zijn teveel bijgelovige mensen die niet op zo’n verdieping willen slapen. Daarom geven ze hem een andere naam of slaan ze hem over. Vliegtuigen hebben vaak ook geen dertiende stoelenrij.

In de 19e eeuw gaven de inwoners van Parijs geen etentjes met 13e mensen aan tafel.
Ook dat klopt. Er was zelfs een speciaal uitzendbureau waar je een 14e gast aan tafel kon huren. Een Mijnheer Malketh deed hetzelfde in Londen. Hij hield er 30.000 pond aan over. En een heleboel gratis maaltijden!

Anderen lazen ook: Welkom in Zuid-Korea, het land van het bijgeloof.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden