Merda d'Artista

Bijna zestig jaar oude poep kunstenaar Manzoni te zien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Wat is kunst? Dat vraag je jezelf hardop af als je naar het werk van Piero Manzoni kijkt. Vanaf vandaag is zijn bijna zestig jaar oude poep te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Kunst is meer dan verf en boetseerklei. Kunst, dat zijn mensen, en alles wat zij uitscheiden. Zoiets zal de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni (1933-1963) gedacht hebben. Hij veranderde mensen in levende kunstwerken door ze op een sokkel te zetten, signeerde lichamen, verkocht ballonnen met zijn adem erin en deelde hardgekookte eieren uit met zijn vingerafdruk erop.

In 1961 maakte Manzoni zijn meest spraakmakende kunstwerk ooit: hij stopte zijn poep in negentig conservenblikjes. Die wogen dertig gram per stuk en werden verkocht voor de prijs van goud. Een deel daarvan heeft vanaf zaterdag de hoofdrol in de tentoonstelling Manzoni in Holland.

Van de poep van Manzoni tot de pindakaasvloer van Wim T. Schippers

Niet iedereen was enthousiast over Manzoni’s werk. Zo werden veel van zijn eieren meteen opgegeten. Maar Manzoni inspireerde ook veel kunstenaars. Een daarvan is de Nederlander Wim T. Schippers. Hij bedacht in 1962 de pindakaasvloer.

Schippers wilde ermee laten zien dat ‘alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nog wel de moeite waard’. Die vloer bestaat nog steeds, maar wordt voor elke expositie opnieuw aangelegd. Voor het Stedelijk Museum Schiedam ontwierp de kunstenaar een ronde versie met een hap eruit omdat er een paal staat.

Vliegtuigje

Een andere Nederlandse kunstenaar die ook kunst maakt met iets anders dan verf of klei, is Marinus Boezem. Als je een vliegtuig in de lucht ziet, zie je daarachter toch vaak een witte streep? Nou, door een vliegtuigje in de vorm van zijn achternaam te laten vliegen, schreef Boezem in 1969 zijn naam in de lucht. Die was maar heel even te zien, maar gelukkig zijn er foto’s van.

Ademnood

De Servische kunstenaar Marina Abramović en haar toenmalige partner Ulay gebruiken vaak hun eigen lichaam voor hun kunstwerken. In Breathing in - Breathing out uit 1977/1978 lijkt het net alsof ze innig aan het zoenen zijn. Maar in werkelijkheid was het een machtsstrijd wie het het langst volhield op de adem van de ander.

De een ademde een keer zuurstof in en ademde uit in de mond van de ander. Vanaf dat moment ademden ze alleen nog via elkaars mond totdat ze bijna flauwvielen. Hun neusgaten zaten dichtgestopt met sigarettenfilters. Een video van het optreden is te zien op de tentoonstelling Manzoni in Holland.


Van 16 februari tot en met 2 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Meer info vind je op www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

Anderen lazen ook: Museum vol selfies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren