Serieus grappig credit JLOUSBERG

Expo Serieus Grappig laat je gieren om satire

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

Is De Speld de enige nieuwssite die jij van voor naar achter spelt (op Sevendays.nl na dan natuurlijk)? En is jouw zondagavond niet compleet zonder Arjen Lubach op tv? Dan kun jij als geen ander gieren om satire en vind jij de tentoonstelling Serieus Grappig zeker weten, uh… serieus grappig.

Serieus grappig is geen grote tentoonstelling. Alles is samengepakt in een ruimte. Maar je bent een hele poos zoet met het bekijken van alle fragmenten met maatschappijkritische grappen. Helaas zijn niet alle tv’s voorzien van een koptelefoon waardoor er een kakofonie van komische geluiden door de ruimte schalt. Zit de bezoeker naast je dan ook nog te gieren van het lachen dan moet je erg je best doen om bij de les te blijven. Als dat lukt dan word je getrakteerd op een hoop hilarische video’s. Van Pieter Derks die besluit het algoritme van z’n telefoon om de tuin te leiden door naar Zutphen te rijden en niet naar huis nadat diezelfde telefoon ‘m net had verteld dat hij daar bijna is.


Maar ook Youtuber Mert die in een video zowel een Turk (met dikke zwarte snor) als een Marokkaan (die non-stop ‘wallah’ zegt) speelt en de draak steekt met vooroordelen die er over beide culturen zijn.


IJzersterk is ook het fragment Verplichte Diversiteit uit De Vloer Op waarin het de witte Yannick van de Velde is die niet aan rollen kan komen in tegenstelling tot Marokkaan Achmed Akkabi voor wie de rollen voor het oprapen liggen (Yannick: ‘Jij hebt gewoon mazzel dat er nu veel rollen zijn voor criminelen en jullie dat allemaal zijn.’). Tussen het lachen door leer je veel over satire en de stijlvormen waarin het wordt gegoten.

Te ver of niet?

Met een druk op een groene of rode knop beoordeelt op of ze te ver gaan of niet. Mag je bijvoorbeeld het woord neger nog zeggen? En grappen maken over dat die niet harder dan 30 km/uur op de brommer mogen rijden omdat anders hun dikke lip voor hun gezicht wappert, zoals van Kooten en de Bie lang geleden deden? Of roepen dat blanken een sterk ras zijn?, zoals Hans Teeuwen doet. ‘We hebben altijd de touwtjes in handen. Of een zweep. Haha!’


Dat er geen goede graadmeter is voor de grens van een grap wordt duidelijk als je de makers aan het woord hoort. Waar komiek Howard Komproe vindt dat je elke grap kunt maken zolang degene over wie die gaat er zelf ook om kan lachen, gaat Arjen Lubach verder. Voor hem bepaalt de kwaliteit van de grap de grens. Sanne Wallis de Vries vindt dat we niet zonder satire kunnen en dat het ons helpt adem te halen bij de dingen die we veel te serieus nemen. 

Grapjes verstopt

Niet alleen bij de fragmenten valt genoeg te lachen, ook in de tentoonstelling zelf zitten een paar grapjes verstopt. Zoals het piepkleine waarschuwingsbordje bij de wand met spotprenten. ‘De inhoud kan flink schuren’, staat erop. ‘Net als onze wanden. Voel maar.’ Een eindje verderop staan krukjes met een echt werkende weegschaal als zitting. Aan het eind van de tentoonstelling staan drie snoepautomaten. Een met zoete, de andere met zure en de derde met bittere snoepjes. Het muntje dat je bij binnenkomst krijgt kun je daarvoor gebruiken. Al naar gelang de nasmaak die jij aan deze tentoonstelling hebt overgehouden. Grappige vondst, of niet?

Video

Samen met AT5 maakten we een video waarin jongeren hun mening geven over wat grappig is, en wat niet. Benieuwd? Bekijk de video hieronder:

Wat vinden jongeren van satire?

Serieus Grappig, t/m 15 september in Beeld en Geluid in Hilversum. www.beeldengeluid.nl .

Anderen lazen ook: Zondag met Lubach-makers komen met eigen programma.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden