Foto: ANP

7 weetjes over dancemuziek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Eén van de grootste elektronische dancefeesten ter wereld is in volle gang: het Amsterdam Dance Event (ADE). Wat moet je weten om vol kennis los te gaan op dit genre? 7 weetjes over dance.

dj
Dance ontstond in Chicago in 1977. In de club The Warehouse begon dj Frankie Knuckles voor het eerst te experimenteren met elektronische muziek. Hij mixte discoplaten door elkaar, zodat er nieuwe muziek ontstond: house.

dj
Tegenwoordig bestaan er veel meer stijlen binnen de dance. Het belangrijkste verschil is het aantal beats per minuut. Je hebt bijvoorbeeld het rustige chill-out en het snelle en harde hardcore. Maar ook het monotone techno en het vrolijke trance. 

dj
De elektronische muziek wordt niet met instrumenten als een gitaar of een drumstel gemaakt, maar met een computer of synthesizer. Klanken en geluiden worden daarmee digitaal opgewekt.

dj
Op het podium is de dj bezig om allerlei klanken en geluiden aan bestaande nummers toe te voegen of om twee liedjes door elkaar te mixen. De dj moet er ook voor zorgen dat nummers geruisloos in elkaar overlopen en dat de tempo’s gelijk zijn.

dj
Grote dj's zijn vaak ook de producers van hun eigen nummers. Toch werken ze ook samen met ghostproducers. De dj's kopen hun tracks en beats en doen net alsof ze het zelf hebben gemaakt.

dj
Het aantal vrouwen achter de draaitafels neemt sinds een paar jaar toe, maar de dj-wereld is toch een echte mannenwereld. Van alle dj’s die dit jaar op een festival of in een nachtclub draaiden, is slechts 17,1% vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool.

dj

Nederland levert al jaren de helft of meer van de dj’s uit de top tien van de wereld. Volgens experts hebben Nederlandse dj’s een onderscheidend geluid en helpen ze elkaar graag. Nederland is trouwens niet de échte dancewereldkampioen. Dat is Zweden. De exportwaarde van dancemuziek is daar vier keer zo hoog als bij ons.

In 7Days (verschijningsdatum 18 oktober) lees je nog meer over dit muziekgenre. 

Anderen lazen ook: DJ Osrin (19): 'Martin Garrix en ik zijn vrienden'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren