7 dingen die je nog niet wist over Wie is de Mol?

De 7 geheimen achter Wie is de Mol?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is weer begonnen. De avontuurlijke afvalrace, waarbij tien kandidaten zoeken naar de verrader in hun midden, heeft een grote schare fans. Maar hoe gaat het er eigenlijk achter de schermen aan toe? We ontrafelen 7 geheimen.

Het maken van een seizoen duurt meer dan een jaar

De opnames van Wie is de Mol? duren zo’n drie weken. Maar ver daarvoor wordt er al aan het programma gewerkt. Al tijdens het draaien wordt de locatie voor het volgende seizoen bepaald. De makers gaan er vervolgens locaties ‘spotten’ en spellen bedenken. Daarna worden de kandidaten uitgenodigd. In mei of juni vinden de opnames plaats. En dan wordt er nog maanden gemonteerd.

De makers van het programma kiezen de Mol

Het is het grote voordeel van Mol-zijn: je hoeft nooit naar huis. Veel deelnemers geven daarom vooraf aan die rol wel te willen vertolken. De keuze voor de Mol wordt ruim van te voren gemaakt zodat diegene kan worden ‘ingewerkt’. Daarbij wordt expres niet gelet op leeftijd of geslacht: er is geen enkel patroon. Alleen in 2009 werd de Mol pas tijdens de opnames gekozen door een commissie van ‘oud-Mollen’.

De kandidaten hebben buiten de opnames door geen contact met de crew

Presentator Art Rooijakkers ziet de kandidaten alleen tijdens de opdrachten. Ze slapen ook in andere hotels dan de crew. Pas als de drie finalisten zijn overgebleven, gaat Art weleens een praatje met hen maken. Alleen de avond voor de grote finale slaapt iedereen wel onder hetzelfde dak.

Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers
In 2011 deed presentator Art Rooijakkers zelf mee als kandidaat: hij wist Patrick Stoof als Mol te ontmaskeren. Hij won niet alleen het prijzengeld maar ook een nieuwe klus bij het programma.

De cameraploeg heeft een eigen poule

Niet alle cameramensen weten tijdens de opnames wie de Mol is, dus ook zij sluiten weddenschappen af. Wel met een groot voordeel: doordat ze er met hun neus bovenop staan, weten ze vaak al na een paar afleveringen hoe de vork in de steel zit Ook oud-presentator Pieter-Jan Hagens heeft één seizoen niet geweten wie de Mol was.

De hints worden pas achteraf bedacht

Niet alleen in het spel zelf, ook in de montage worden er nog hints toegevoegd. In 2016 moest de regisseur door het stof nadat er een te sterke hint was gegeven naar Klaas van Kruistum als Mol. Met letters uit de tweede aflevering kon zijn naam gevormd worden. ‘Zo’n hint doen we nooit meer’, beloofde de regisseur plechtig.

Alles rondom het programma moet zo geheim mogelijk blijven

De locatie, de kandidaten en uiteraard de Mol: alles moet zo lang mogelijk mysterieus blijven. Alleen in 2012 ging het mis. De hele kandidatengroep én kersverse presentator Art Rooijakkers, die het jaar ervoor nog meedeed als kandidaat, werden bij vertrek op Schiphol gespot toen ze naar IJsland vlogen.

Wie is de Mol? 2012, seizoen 12
Het twaalfde seizoen van Wie is de Mol? in 2012 zou zich eigenlijk afspelen in Marokko, maar door onrust daar werd uitgeweken naar het koude IJsland

De deelnemers mogen hun ervaringen maar met één persoon delen

Iedereen die meedoet aan Wie is de Mol? - van deelnemer tot crewlid - kiest vooraf één vertrouwenspersoon aan wie ze mogen vertellen over het programma. Ook de Mol mag zijn geheim maar met één persoon delen. Wie het toch verklapt krijgt een boete van 250.000 euro.

Wie is de Mol?, elke zaterdag om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO1

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: #WIDM2018: Wie is de Bekende Nederlander?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren