Super Bowl 2018: facts and numbers

De Super Bowl in 7 cijfers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Miljoenen Amerikanen kijken er al weken reikhalzend naar uit: de Super Bowl 2018. Zondag wordt de grote finale van het American football gespeeld. Maar naar de halftime show in de pauze is iedereen minstens zo nieuwsgierig. De geheimen van dit reusachtige sport- én muziekevenement in cijfers. 

13

Nee, het is geen rugby: het is American football. De Super Bowl is de naam voor de grote finale tussen de kampioenen van de American Football Conference en de National Football Conference. Dit jaar strijden de New England Patriots tegen de Philadelphia Eagles tegen elkaar. Dertien jaar geleden speelden zij ook al de finale.

111

De Super Bowl is altijd één van de meest bekeken tv-uitzendingen per jaar. Vorig jaar zaten 111 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. En dat is alleen maar in de Verenigde Staten. Alleen de finale van de UEFA Champions League trekt vaak nog meer kijkers.

National Anthem Christina Aguilera - SuperBowl XLV 2011

51

Vóór de footballspelers mogen gaan beuken wordt het Amerikaanse volkslied gezongen. Al 51 jaar worden bekende artiesten daarvoor gevraagd. Een hele eer, al kan het ook je reputatie schaden: Christina Aguilera maakte er in 2011 een potje van. En die úíthaal…

3700

Voor ‘slechts’ 3700 dollar heb je al een ticket voor de wedstrijd – ergens bovenin het stadion. Voor de beste plekken leg je al snel tienduizend dollar neer. Reken maar uit: in het stadion past dik zestigduizend man… katsjing!

Janet Jackson & Justin Timberlake (Superbowl Halftime Performance)

2004

De halftime show in de rust van de wedstrijd is misschien wel de grootste show van het jaar. Het optreden uit 2004 is legendarisch. Justin Timberlake stond toen met Janet Jackson op het podium. De zanger trok haar bovenstukje los: nipplegate! Sindsdien wordt de show met enige vertraging uitgezonden. Dat is dit jaar zeker handig: Justin Timberlake treedt weer op!

5

Een halve minuut reclame tijdens de Super Bowl? Dat is dan vijf miljoen euro. Ofwel: 166.666 dollar per seconde. Grote bedrijven zijn al het hele jaar bezig om de meest opvallende spot te bedenken en pompen daar zelf ook nog eens miljoenen in.

15

Aanvallen! Dat doen niet alleen de footballspelers maar ook de Amerikanen zondag. Er wordt voor vijftien miljard dollar aan eten en drinken uitgegeven. Alleen op Thanksgiving is dat nog meer. Wat is een goede show zonder chips of pizza?

De Super Bowl 2018, zondag 4 februari vanaf 23.30 uur bij FOX Sports (of ga lekker slapen en kijk de highlights later op YouTube terug!)

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Een snelcursus Star Wars.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren