Micro Art Amsterdam

Micro Art Amsterdam: kunst onder de loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Geen audiotour, maar een vergrootglas of microscoop. De tentoonstelling Micro Art Amsterdam in de Beurs van Berlage bestaat uit kunst die met het blote oog soms bijna onzichtbaar is. Turend door de lens val je van de ene verbazing in de andere.

Micro Art Amsterdam bestaat uit twee delen. Je begint met een vergrootglas bij de mini-schilderijtjes van Hasan Kale. De Turkse kunstenaar schildert veel op dagelijkse voorwerpen, zoals een spijker, koekje of luciferkopje. Alles is heel gedetailleerd. Je ziet meeuwen, wolken, golfjes in het water en wind in de zeilen. Mooi en knap gemaakt, maar na het zoveelste mini-landschapje van Istanbul heb je het wel gezien. Gelukkig is er dan de Nachtwacht. De lijnen, het licht, zelfs de gezichten lijken op het origineel. Toch knap dat iemand dat giga-schilderij van Rembrandt zo gedetailleerd op een luciferdoosje kan namaken.

Micro Art Amsterdam

Wereldrecords

Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit werk van Mykola Syadristy. De Oekraïner heeft sinds 1963 al meer dan honderd micro-kunstwerken gemaakt. Sommige daarvan zijn erkende wereldrecords. Het vergrootglas heb je inmiddels ingeleverd, er staan namelijk veertien microscopen voor je klaar. Van zijn eerste werk valt je mond al open. Het is zijn eigen naam, op de doorsnede van een haar. Het is het kleinste geschreven werk op aarde. Als je achter de lens op zoek gaat naar het kunstwerk, is het echt even zoeken voordat je die ene haar ziet. Dat daarin een leesbare naam staat, is ongelofelijk.

Maanzaad

Even verderop staat de kleinste molen ter wereld: 1,8 milimeter hoog, van goud, geplaatst op een half maanzaadje. Zijn werkjes van goud zijn zo mooi, dat je zou willen dat hij ook sieraden maakt. Hoe maakt hij die ieniemienie priegelkunst toch? Dat zie je in een video waarmee je de tentoonstelling eindigt. Heb je daarna nog vragen? Organisator Murat Bilal of een van zijn collega’s beantwoordt ze graag voor je.

Micro Art Amsterdam

Micro Art Amsterdam is te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam tot en met 31 december. Meer info vind je op www.microartamsterdam.com.

Anderen lazen ook: Kunstenaars planten bos in voetbalstadion.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren