Netflix-recensie van The Society

Netflix-recensie: The Society

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Je hebt het (héél) vroeger vast weleens gedaan: je onder de banken verstoppen in de bus na een schoolreisje. In de nieuwe Netflix-serie The Society gebeurt het tegenovergestelde. Als vijf bussen vol 16+-scholieren terugkeren, is de hele stad uitgestorven. En niemand die vrolijk uit de bosjes opspringt.

Waar is iedereen? Dat vragen de scholieren zich af, maar niemand maakt zich meteen grote zorgen. Het uitstapje zou immers veel langer duren. Ook hing er voor vertrek een vreselijke stank in hun stadje in Connecticut. Zijn alle inwoners misschien geëvacueerd en wisten de busschauffeurs die hen voortijdig thuisbrachten dat niet? Er worden wat telefoontjes gepleegd, maar niemand krijgt contact met het thuisfront. Feesten dan maar en van de vrijheid genieten! De volgende ochtend slaat de paniek alsnog toe als blijkt dat niet alleen iedereen verdwenen is en niemand te bereiken is, maar dat het internet er ook nog steeds uit ligt en zelfs 911 geen gehoor geeft. Bellen en berichtjes sturen onderling lukt, heel bijzonder, wel.

Bizarrer

Op de bizarre verdwijning wordt nogal verschillend gereageerd. De een ziet het als dé kans om zoveel mogelijk te blowen, de ander besluit flink, want gratis, in te slaan bij de supermarkt. Weer een ander gaat op expeditie naar het volgende stadje om alarm te slaan. En dan wordt het verhaal nog bizarder. West Ham blijkt omsloten te zijn door een dicht bos. Waar eerst wegen lagen en sporen liepen, groeien nu bomen. Te voet probeert een groepje de buitenwereld te bereiken, maar een dodelijke beet van een slangensoort die daar eerst helemaal niet voorkwam breekt hun tocht cru af en smoort alle ontdekkingszin in de kiem. Die eerste dode schudt de groep ook echt wakker. Hoe moeten ze het gaan redden zonder dokters, politie, koks, vuilophalers, kortom zonder alle volwassenen die niet alleen irritant waren, maar ook bergen werk verzetten en best verstand hadden van dingen?

Moord

Op aandringen van haar zus Allie neemt klassenoudste Cassandra de leiding. De voedselvoorraden worden geteld en gerantsoeneerd, er wordt gezamenlijk gekookt en gegeten in de schoolkantine, iedereen moet samenwonen om zo zuinig mogelijk te leven en alle klussen worden verdeeld. In no time is hun mini-maatschappij voorzien van regels, inclusief een avondklok en een bewakingsgroepje die met honkbalknuppels voor veiligheid moet zorgen. Verstandig, vindt een groot deel. Tegelijkertijd wordt er ook geklaagd over Cassandra’s ‘dictatorschap’ door degenen die ineens hun mooie huis en spullen moeten delen. Maar dat zijn onbeduidende problemen blijkt al snel. Want wat doe je in hemelsnaam als iemand een moord pleegt om maar even één van de mega-problemen te noemen die je in The Society voor je kiezen krijgt.

Antwoorden

Het duurt even voordat je ín deze serie zit. Het is een grote groep om wijs uit te worden en dan helpt het niet dat met name de meisjes (maar ook de bewaakjongens) nogal op elkaar lijken. Ook zijn de dialogen soms tenenkrommend en worden ze vooral in het begin misbruikt om morele dilemma’s braaf op te lepelen. Maar als je even volhoudt, word je toch gegrepen door wat er allemaal gebeurt in hun afgesloten wereld. En dat is behoorlijk wat. En hoop ellende vooral, maar het broodnodige liefdesgedoe zorgt voor wat lucht. Het drukt de vraag wat er nou precies aan de hand is en hoe ze weer terug kunnen komen bij hun families zelfs wat naar de achtergrond. Maar wie ervaring heeft met dit soort verhalen (denk aan de boekenserie Gone of tv-series als Under the Dome of The 100) weet dat antwoorden best wat seizoenen op zich kunnen laten wachten...

The Society: het eerste seizoen van tien afleveringen van ongeveer een uur staat nu op Netflix.

The Society | Trailer [HD] | Netflix

Zin in nóg meer series? Lees ook de recensie van Chambers of The Umbrella Academy.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren