rechtszaak experiment 3FM Tussenuur

Waarom straffen we eigenlijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
3FM
Tussenuur

Na ons experiment over nepnieuws wilden we onderzoeken hoe jongeren denken over moraliteit en het doel en nut van straffen. 

Vandaar dat we de hulp inriepen van een criminoloog en samen met Joram Kaat naar Amsterdam Noord vertrokken. Want waarom straffen we eigenlijk? Is het om boeven en ander gespuis voor de maatschappij te beschermen? Is het om een soort van wraak uit te oefenen voor de slachtoffers? Of is het om iemand te laten boeten voor zijn daden?

Kersvers experiment

We waren eigenlijk wel benieuwd hoe scholieren daarover denken. En in plaats van er simpelweg naar te vragen, wilden we ze het zelf laten ervaren en voelen in een kersvers Tussenuur-experiment.

Vechtpartij

En dus riepen we de hulp in van criminoloog Marieke Liem, die voor de zogeheten Vox-klassen in Amsterdam Noord een rechtszaak had uitgedacht. Ook vlogen we drie acteurs in die slachtoffer, dader en getuige mochten spelen. De zaak ging om een vechtpartij in een kroeg, waarbij iemand knock-out werd geslagen.

Vonnis vormen

Gedurende een week waren we op de school, waarbij op vrijdag de rechtszaak onder leiding van Joram Kaat zou plaatsvinden. De klas werd opgesplitst in advocaten van de verdachte, officieren van justitie en rechters. Gedurende de week kwam er steeds meer informatie over de toedracht van de vechtpartij, ook doordat de leerlingen de betrokkenen mochten verhoren. En uiteindelijk moesten de rechters een vonnis vormen. En dat ging zo.

Deze klas zat op de stoel van de rechter

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Experiment: klopt het beeld dat je hebt van jezelf? of Deze klas verspreidde nepnieuws.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren