Foto: Daniella van Bergen

Eric (18): ‘Kinderen horen niet in red light district’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Je als meisje veilig voelen. Naar school gaan, je eigen geld verdienen. Na je achttiende trouwen, als je dat wil, met iemand die je zelf kiest. Klinkt voor jou misschien logisch, maar in sommige landen is het met meisjesrechten slecht gesteld. In die landen zijn steeds meer jongeren actief die opstaan voor hun rechten. Zo ook Eric (18) uit de Filipijnen.

Twintig zogenoemde kinderrechtenverdedigers, jongeren uit verschillende landen in Azië en Afrika die onderdeel uitmaken van de Girls Advocacy Alliance (informatie hierover vind je onderaan dit artikel), ontmoetten elkaar afgelopen week in Nederland. Om ervaringen te delen en hun verhalen te vertellen, aan iedereen die het horen wil.

Zusje

Een jongen die strijdt voor meisjesrechten. Eric (18) uit de Filipijnen is er één. De hoofdstad van die regio waar hij woont is berucht om zijn seksindustrie: het klassieke beeld van grijze oude ‘toeristen’ met véél te jonge Filipijnse meisjes. ‘Ik woon vlakbij het red light district: een lange straat met bars die allesbehalve geschikt zijn voor jonge kinderen. Maar ze komen er wel terecht.’ Als youth advocate wil hij de seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden. ‘Ik heb een zusje van vier. Als ik naar haar kijk denk ik: iemand als jij hoort daar niet thuis. Maar het gebeurt. Als ouders hun rekeningen niet kunnen betalen, en iemand uit de familie moet naar het ziekenhuis, brengen ze hun kind zelf daarnaartoe. Ze zijn radeloos. En als kinderen eenmaal in dat circuit zitten, weet je niet meer wat er met ze gebeurt.’

Frustrerend

Eric heeft op school veel vriendinnen. Hij vindt het belangrijk dat zij zich veilig voelen. ‘Hoe het nu gaat vind ik zo frustrerend. Meisjes verdienen een betere toekomst. We moeten de armste gezinnen helpen door ze financieel te steunen en kinderen meer kansen te geven om een opleiding te volgen. In mijn land werken veel kinderen om hun families te onderhouden, trouwens niet alleen in de seksindustrie. En ik vind dat we onze wetten veel strikter moeten handhaven.’ En wat wil Eric precies bereiken? ‘Ik wil dit verhaal vertellen, zodat ik hopelijk een verschil kan maken voor jongeren in mijn land en ze een lichtpuntje kan geven.’

Mini-politici

Politici in de dop, zo zou je ze kunnen omschrijven. Meklit en Eric maken als youth advocates deel uit van de Girls Advocacy Alliance (GAA): een samenwerking van Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze worden getraind om te strijden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en om daarvoor te lobbyen bij mensen met invloed. Zoals ouders van kwetsbare meisjes, een burgemeester of de schooldirecteur, maar ook bij politici en journalisten.

Foto Eric: Daniella van Bergen

Anderen lazen ook: Meklit (16): 'Ik heb al drie kindhuwelijken gestopt'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren