vals id jongeren

Gebruik vals ID heeft vervelende gevolgen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, verwachten ze deze zomer een toename van identiteitsfraude tijdens het uitgaan. De reden? De vele festivals en eindexamenfeestjes die eraan komen. Ga je daarheen met een fake ID, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Een ID-kaart lenen van je oudere broer of zus of er zelf een regelen die vals is. Het gebeurt dus steeds vaker. Uit onderzoek van NOS blijkt dat de helft van ruim 5.000 ondervraagden het wel eens gedaan heeft. De gevolgen van een fake ID gebruiken kunnen namelijk leiden tot een boete, een straf bij bureau Halt of zelfs taakstraf. Volgens de Rijksdienst staan veel jongeren daar niet of te weinig bij stil.

Centrale plek

Hoeveel jongeren precies bij de politie belanden omdat ze een valse identiteitskaart op zak hebben is niet bekend. Degenen die wel gesnapt worden, worden doorgestuurd naar bureau Halt of krijgen een boete. Hoeveel dat er precies zijn is ook onduidelijk want het wordt niet op één centrale plek bijgehouden.

Fouten inzien

Of je nou een fake ID gebruikt, vervalst of gebruikt: voor minderjarigen die identiteitsfraude plegen gelden dezelfde straffen. Wel wordt er naar iedere situatie gekeken om daarna te bepalen welke straf het beste past. Zo kun je bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen. Maar de politie kan je ook naar bureau Halt sturen.

Een belangrijke reden om jongeren door te sturen naar bureau Halt, is omdat politie en justitie hopen dat minderjarigen hierdoor leren van hun fouten. Bij Halt voeren ze gesprekken, waar ouders bij moeten zijn. Daarnaast moeten ze leeropdrachten maken over alcohol, groepsdruk en ID-fraude én moeten ze hun excuses aanbieden aan iemand van bijvoorbeeld de horecabond. Door het maken van excuses gaan jongeren (hopelijk) inzien wat de gevolgen zijn van hun overtreding.

Verdere gevolgen

Ga je vaker de fout in of ga je wel heel professioneel te werk? Dan loop je kans op een taakstraf - vanaf 28 uur - of een boete vanaf 140 euro. De gevolgen kunnen ook nog groter zijn dan een taakstraf of boete. Zo kan het aanvragen van een paspoort moeilijker worden. En het kan ook zo zijn dat je geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor je stage of werk krijgt.

Julia (16) heeft het zelf nog nooit gedaan en vindt het super erg dat dat gebeurt: 'Die regels zijn er niet voor niks en ik vind echt dat je daar een behoorlijke straf voor mag krijgen. Volgens mij krijg je nu een boete maar ik vind dat het een grote overtreding van de wet is, en dat je een aantekening op je strafblad moet krijgen.'

Anderen lazen ook: Wel of geen alcohol als je jonger bent dan achttien?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren