Krijgt Nederland een farao?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Wat Willem-Alexander kan, dat kan ik ook, moet Arjen Lubach hebben gedacht. De presentator van de talkshow Zondag Met Lubach wil ook wel een machtige titel: die van Farao der Nederlanden. Vanmiddag heeft hij zijn burgerinitiatief om dit voor elkaar te krijgen, aangeboden aan de Tweede Kamer. 

In de maart besteedde Arjen Lubach al aandacht aan het koningshuis in zijn programma Zondag Met Lubach. Het was die maand namelijk tweehonderd jaar geleden dat Willem Frederik zichzelf uitriep tot Koning Willem I. Dat je je zomaar kunt laten kronen tot koning, dat vindt de talkshowhost al gek. Maar hij vindt het nog gekker dat het koningshuis, anno 2015, nog altijd bestaat. Zo'n koning is toch hopeloos ouderwets? Daarom kwam Arjen Lubach met een persoonlijke missie: hij wil de eerste Farao der Nederlanden worden. Vooral bedoeld als grapje natuurlijk, maar hij wil er wel serieus zijn punt mee maken. 

Hoe bijzonder het plan ook mag klinken, Lubach is bloedserieus. Op de website Faraodernederlanden.nl kan iedereen zijn burgerinitiatief ondertekenen. Met zo'n burgerinitiatief kan elke Nederlander een idee of onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten, mits je 40.000 handtekeningen verzamelt. Dat is dus gelukt.

De plannen van de farao
De koning krijgt er een concurrent bij, als het aan Arjen Lubach ligt. Hij onthulde in zijn programma al enkele maatregelen die hij als farao zal treffen:

  • Arjen Lubach zal verder door het leven gaan als 'Farao der Nederlanden Arjen Henrik I'
  • ​22 oktober, de geboortedag van Arjen Lubach, zal een nationale feestdag worden: Faraodag
  • de ministriële verantwoordelijkheid van de farao ligt in de handen van... journalist Sven Kockelmann
  • bij elke gelegenheid waar de farao en zijn familie zijn, moet het nationale faraolied worden gespeeld
  • het eerste plan van de farao: het laten omsmelten van bierfietsen tot ziekenhuisbedden

Met meer dan 40.000 handtekeningen op zak moet de Tweede Kamer zich nu gaan buigen over het bijzondere verzoek. 

Beeld: VPRO

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren