Eerste opleiding geopend die draait om gamen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Zit jij liever te gamen dan dat je met je neus in de studieboeken zit? Dan moet je naar de Franse stad Lyon. Daar is dit najaar de Gaming Campus geopend: de eerste onderwijsinstelling in Europa die volledig draait om gamen.

Wie goed is in gamen kon tot nu toe nergens terecht. Gek eigenlijk, want vorig jaar werd er met games wereldwijd bijna honderd miljard euro verdiend. Dat is drie keer meer dan met bioscoopfilms en ruim zes keer zoveel als met muziek.

Daarom opende dit najaar in de Franse stad Lyon de Gaming Campus zijn deuren. Die bestaat uit drie onderdelen: de Gaming Academy voor studenten die professioneel gamer of e-sporter willen worden, de Gaming Business School voor diegenen die verder willen met de zakelijke kant van de gamewereld en Gaming Guru, een platform waar ervaren gamers cursussen en privélessen geven.

Opvallen bij een profploeg

Elmio (20) zit op de Gaming Academy. Hij gamet drie uur per dag en wil professioneel FIFA-speler worden. ‘Begeleiding helpt om vooruit te komen en het op te nemen tegen professionele spelers’, onderbouwt hij zijn studiekeuze. Hij werd toegelaten na een motivatiegesprek en een schriftelijke kennistoets over FIFA.

‘Naast gametijd hebben we vakken als Engels, Spaans, sport, mentale coaching en managementprojecten. Maar mijn lievelingsvak is natuurlijk de e-sporttraining. Daarvoor kom ik hier. Ik verdien er nu nog geen geld mee, maar mijn doel is om op te vallen en onder contract te komen van een profploeg.’ Zijn ouders steunen die droom. ‘Ze zien hoeveel ik hierin in investeer en hebben vertrouwen in me.’

AAA-titel

Thibault (26) volgt de masteropleiding Projectmanagement en ondernemerschap in videogames en innovatie aan de Gaming Business School. Hij koos voor de studie vanwege de vele professionele partnerschappen en de manier van leren in kleine projectgroepen, vertelt hij. ‘Het doel van onze groep is het ontwikkelen van een videogame met een innovatief concept. We worden begeleid bij alle belangrijke fasen van het traject, van marktonderzoek tot het opzetten van een verdienmodel en het zoeken van financiers.’

Anders dan Elmio weet Thibault nog niet zeker wat hij met zijn diploma op zak wil gaan doen. ‘Dat hangt af van de kansen die ik tijdens mijn studie krijg en de ervaringen die ik opdoe. Ik hoop bij een grote studio en voor een AAA-titel (een game met een groot budget, red.) te kunnen werken. Achter de schermen meekijken bij zo'n titel en een bijdrage leveren zouden voor mij het hoogtepunt zijn en een kinderdroom die uitkomt.’

Anderen lazen ook: Is gamen schadelijk voor je brein?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren