jvhj2018
Jongere van het Jaar

De genomineerden voor Jongere van het Jaar 2018

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De één schittert in de films, de ander won een olympische medaille. Hoe verschillend de zeven genomineerden voor de Jongere van het Jaar-award ook zijn, ze hebben dit jaar iets gepresteerd.

Bilal Wahib (19)

Schittert in de ene na de andere film en serie

Je kon dit jaar bijna niet om Bilal heen. Zo was hij te zien in Taal is zeg maar echt mijn ding, Flikken Maastricht en Mocro Maffia. Op dit moment is de hardwerkende acteur bezig met de opnames van Paradise Drifters, waar hij één van de hoofdrollen speelt. Tussen de opnames door, studeert hij aan de toneelschool in Amsterdam. De acteur kiest zijn projecten zorgvuldig uit. ‘Ik wil niet weer de stereotype Marokkaan spelen die een zak snoep jat, want dat weet ik nu wel. Waar ik van droom? Ik wil nog veel mooie hoofdrollen spelen én muziek maken. Daar ga ik me volgend jaar vooral mee bezig houden. Het wordt een beetje urban en ik ga zowel rappen als zingen.' Lees hier meer over Bilal.

Bilal

Luna van Leeuwen (15)

Won een grote muziekprijs en treedt regelmatig op

Een leven zonder muziek, dat kan ze zich niet voorstellen. Na twee jaar pianoles, speelt Luna sinds haar zesde viool. ‘En daar ben ik daarna nooit mee opgehouden. Het liefst speel ik zo veel mogelijk, meestal een paar uur per dag. Dat gaat echt niet vervelen, ik speel steeds weer nieuwe stukken en elk stuk heeft nieuwe elementen die je onder de knie moet krijgen.’ En laat dat maar aan Luna over. Dit jaar won ze het Koninklijk Concertgebouw Concours, een grote muziekprijs voor kinderen tot veertien jaar. De titel leverde het talent ook een aantal optreden op. ‘Veel mensen van mijn leeftijd vinden klassieke muziek saai, maar ik vind het leuk om aan mensen te bewijzen dat dat niet klopt.’ Lees hier meer over Luna.

Luna

Jeroen Kampschreur (19)

Werd als zitskiër paralympisch kampioen op de supercombinatie

Jeroen werd zonder scheenbenen geboren en kwam daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Op zijn zevende ging hij voor het eerst op wintersport, waar zijn liefde voor skiën ontstond. De zitskiër zette de afgelopen jaren al meerdere wereldtitels op zijn naam en voegde daar in maart een gouden paralympische medaille aan toe. ‘Zonder twijfel het hoogtepunt van 2018. Ik heb er vier jaar hard voor gewerkt. Het is fijn dat ik het nu wat minder druk heb dan vlak voor de Spelen, maar ik blijf gewoon trainen.’ De nieuwe doelen staan al vast: ‘Over een paar weken moet ik drie titels verdedigen op het WK en bij de volgende Spelen wil ik meerdere medailles winnen.’ Lees hier meer over Jeroen.

Jeroen

Chantal de Boer (16)

Werd voor de derde keer wereldkampioen hiphop

Ze is eigenlijk een bescheiden en verlegen meisje, maar op een podium gaat Chantal los. Dit jaar werd de danseres voor de derde keer wereldkampioen hiphop voor jongeren onder de achttien. ‘Deze keer in de categorie solo, een improvisatieonderdeel.’ Het leuke aan dansen vindt ze dat ze haar gevoel kan uitten. ‘Bij elke choreografie ben je een ander persoon. Hiphop is vaak stoer, terwijl het bij moderne dans meestal om een gevoelig verhaal gaat.’ Zodra Chantal haar vwo-diploma heeft, wil ze naar Amerika. ‘De danswereld is daar veel groter dan in Nederland. Waar ik van droom? Optreden in grote shows met artiesten zoals Beyoncé. Ik vind haar heel vet, ook omdat ze zelf goed danst.’ Leer hier meer over Chantal.

Chantal

Salim el Meriami (16)

Organiseert feesten en evenementen in Amsterdam

Regelen, regelen en nog meer regelen. Het liefst doet Salim niets anders. Van een talentenshow tot een buurtbarbecue; als vrijwilliger bij een buurtcentrum in Amsterdam Nieuw-West organiseerde hij allerlei activiteiten om de inwoners van dichterbij elkaar te brengen. Begin dit jaar werd hij om die reden uitgeroepen tot Amsterdammetje van het Jaar. ‘Inmiddels organiseer ik ook evenementen buiten mijn eigen buurt. Van sweet sixteen-feestjes tot openingsfeesten van winkels, maar ik help bijvoorbeeld ook mee op grote festivals. Het allerleukst? De drukte en de stress. En als het allemaal is gelukt.’ Een paar maanden geleden is Salim zijn eigen evenementenbedrijf begonnen. ‘Mijn doel is om grote festivals te organiseren waar duizenden bezoekers op af komen.’ Lees hier meer over Salim.

Salim

Jahkini Bisselink (19)

Zet zich in voor jongeren als vertegenwoordiger bij Verenigde Naties

Precies een jaar geleden werd Jahkini uitgeroepen tot jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Sindsdien houdt ze zich met van alles bezig. ‘Het is the best of both worlds: ik praat over belangrijke onderwerpen - zoals extremisme - met hoge piefen uit het buitenland, maar ook met jongeren in Nederland. Verder spreek ik met politici in Den Haag en organiseer evenementen voor jongeren. Ik vind het een eer om jongeren te vertegenwoordigen en het is vet om te merken dat volwassenen echt luisteren.’ Ze blijft nog een jaar vertegenwoordiger. Wat ze daarna gaat doen, is nog een vraagteken. ‘Een ding is zeker: ik zal me altijd blijven inzetten voor de maatschappij.' Lees hier meer over Jahkini.

Jahkini

Jimmy Donkers (19)

Gooit als e-sporter hoge ogen in binnen- en buitenland

Dit jaar was het jaar van Jimmy Donkers, spelnaam: YimmieHD. De e-speler van Feyenoord werd opgenomen in het team van Oranje! En zo speelde hij als één van vier Nederlanders begin september een interland tegen Frankrijk. Dat had hij te danken aan zijn internationale prestaties in het spel FIFA 18. Zo speelde hij eerder dit jaar mee in de FUT Champions Cup in Barcelona, plaatste hij zich voor de playoffs en zelfs voor de FIFA eWorld Cup in augustus. Dat zijn de wereldkampioenschappen van de e-sport, waaraan alleen de e-crème de la crème meedoet. Jimmy is een van de zestien beste spelers van de wereld. Helaas ging hij er niet vandoor met de beker. Dat komt wel in 2019! Lees hier meer over Jimmy.

Jimmy

De één schittert in films en series, de ander werd dit jaar paralympisch kampioen. Benieuwd wie kans maken? Dit zijn alle genomineerden dit jaar En wist je al dat jij bepaalt wie er wint, dat doe je door hier je stem achter te laten!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren