Bijna 18? Dan mag je gratis op reis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Net 18 of word je het bijna? Dan heb je geluk. Twaalfduizend jongeren uit EU-landen krijgen een treinkaart voor wekenlang vrij reizen door Europa. Helemaal gratis. Cadeautje van de Europese Unie!

Afgelopen zomer kregen ook al 15.000 jongeren zo'n gratis treinkaart. Voor die eerste ronde kwamen meer dan 100.000 aanvragen binnen. Ongeveer een op de tien kwam uit Nederland.

Vragen beantwoorden

Iedereen die tussen juni 2018 en juli 2019 achttien wordt (of dus al net is) kan zich voor een gratis treinkaart aanmelden. Aanmelden kan hier vanaf 29 november. Om in aanmerking te komen voor het zogenoemde DiscoverEU-programma moeten je wel een paar vragen goed beantwoorden over bijvoorbeeld de Europese verkiezingen. De winnaars krijgen half januari bericht en mogen dan op pad tussen half april en eind oktober.

Europese cultuur en tradities

Het idee achter de gratis treinkaart is dat jongeren op die manier meer te weten komen over de cultuur en tradities van andere lidstaten. Met de Europese gratis treinkaart kun je dertig dagen onbeperkt met de trein (maar soms ook per bus of boot) door vier landen in Europa reizen. Alleen je vervoer is gratis. Verblijf moet je nog wel zelf betalen. 

Word je komend jaar nog geen achttien? Niet getreurd. Het is de bedoeling dat de gratis treinkaart ook volgende jaren nog weggegeven gaat worden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat weet jij over ruimtereizen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren